Τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξήρε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτηρίζοντας ως θαρραλέα και γεμάτη όραμα την κίνηση του να ανανεώσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Κούβα.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, δήλωσε ότι βλέπει στην προσέγγιση με τις ΗΠΑ την άρση ενός «εμποδίου» που υφίσταται εδώ και μισό αιώνα. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ανανεώσουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα και να επεκτείνουν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Την κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου επέκριναν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, ωστόσο θεωρήθηκε ως κάτι θετικό από περιοχές του εξωτερικού, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Επαινώ με θέρμη τη θαρραλέα και τη γεμάτη όραμα απόφαση του προέδρου Ομπάμα για την διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα, εκτιμώ ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Έχει επιδείξει μεγάλη ανθρωπιά και ηγετικές ικανότητες αυτή τη φορά», δήλωσε ο Μπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που τελικά αποφάσισαν να συμφωνήσουν», πρόσθεσε.