Ξεκίνησε η επιχείρηση ανάσυρσης των συντριμμιών του αεροσκάφους της Air France, το οποίο κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Βραζιλίας το 2009.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε μια επιχειρησιακή κατάδυση του υποβρύχιου ρομπότ Remora 6000.

Η ζώνη του δυστυχήματος εντοπίστηκε σε 3.900 μέτρα βάθος και στην επιχείρηση συμμετέχει το πλοίο Ile de Sein, των εταιρειών Alcatel-Lucent και Louis Dreyfus Armateurs.

Το δυστύχημα του Airbus Α330 της Air France, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση AF447 από το Ρίο στο Παρίσι, προκάλεσε 228 νεκρούς την 1η Ιουνίου του 2009, ενώ τα αίτια παραμένουν “θαμμένα” στα βάθη της θάλασσας , στα “μαύρα κουτιά” του αεροσκάφους.

Στόχος της ανάσυρσης είναι ο εντοπισμός των “μαύρων κουτιών” και η ανάλυση των δεδομένων πτήσεως, όπως και των συνομιλιών μέσα στο πιλοτήριο.

Μεταξύ των μερών του αεροσκάφους που θα πρέπει να ανασυρθούν είναι: τμήματα των φτερών για να μελετηθεί η κατάστασή τους τη στιγμή της πρόσκρουσης, οι κινητήρες ή ακόμη το πιλοτήριο και οι υπολογιστές, εφόσον αυτοί εντοπιστούν.

Η επιχείρηση χρηματοδοτείται από το κράτος της Γαλλίας και θα πραγαμτοποιηθεί από δύο ομάδες εργασίας.

Η πρώτη θα "συνεχίσει την ανάλυση και την αξιοποίηση των (περίπου 15.000) φωτογραφιών που ελήφθησαν από τα υποβρύχια ρομπότ Remus κατά τη διάρκεια της προηγούμενης φάσης, ειδικά για τα στοιχεία στο πίσω μέρος του αεροσκάφους για τον εντοπισμό των συσκευών καταγραφής των παραμέτρων της πτήσης.

Η δεύτερη ομάδα θα "μελετήσει τις επιχειρησιακές διαδικασίες που αφορούν την ανάκτηση των συσκευών καταγραφής στοιχείων πτήσης, τους υπολογιστές και τμημάτων του αεροπλάνου".

TAGS