Έναν ταξιδιωτικό οδηγό για πράκτορες της CIA δημοσιεύει σήμερα η WikiLeaks.

Τα έγγραφα που χρονολογούνται από το 2011 και το 2012 έχουν δοθεί από τη CIA στους πράκτορές της για να περνούν τα σύνορα και να αποφεύγουν τους αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα έχουν διαβάθμιση απορρήτου "NOFORN", που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, σύμφωνα με τη WikiLeaks

Ορισμένες από τις οδηγίες είναι αυτονόητες, όπως «μην αγοράζετε εισιτήριο απλής μετάβασης με ρευστό την προηγουμένη ενός αεροπορικού ταξιδιού» ενώ άλλες είναι λογικές «μην δείχνετε ατημέλητος/η όταν ταξιδεύετε με διπλωματικό διαβατήριο». 

Επίσης η CIA συμβουλεύει τους πράκτορες της πως πρέπει να εμμένει στο σενάριο κάλυψης. «Μια μέρα, νωρίς το πρωί, σε ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας επέλεξαν έναν πράκτορα της CIA για προχωρημένο έλεγχο», αναφέρεται στο έγγραφο.
"Αν και δεν εξήγησαν τον λόγο, μία ατημέλητη εμφάνιση, που δεν συμφωνούσε με το διπλωματικό διαβατήριο του κατόχου, προκάλεσε αναμφίβολα τον έλεγχο". 

Οι αποσκευές του πράκτορα εξετάσθηκαν για να διαπιστωθεί εάν περιείχαν εκρηκτικές ύλες και το τεστ βγήκε θετικό. Παρά την επίμονη ανάκριση, ο πράκτορας επέμεινε στο σενάριο κάλυψής του λέγοντας ότι ασχολείται με την αντιτρομοκρατική δράση και κατόρθωσε να συνεχίσει το ταξίδι του, αναφέρεται στο έγγραφο. 

"Μία κάλυψη συνεκτική, που την έχετε μάθει καλά και πειστική είναι σημαντική για την αποφυγή αυτών των προχωρημένων ελέγχων και υποχρεωτική για να επιβιώσετε", αναφέρεται στις οδηγίες της CIA

Στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη δημοσίευση των εγγράφων, η WikiLeaks θέτει το ερώτημα: εάν η αντιτρομοκρατική εκπαίδευση που είχε ως σκοπό να εξηγήσει τα ίχνη των εκρηκτικών ήταν απλώς κάλυψη, τι δουλειά είχε ένας πράκτορας της CIA σε ένα αεροδρόμιο (της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με ίχνη εκρηκτικών και για ποιον λόγο του επετράπη να συνεχίσει το ταξίδι του; 

Ενα από τα έγγραφα δείχνει ότι η CIA ανησυχεί επίσης για την εισαγωγή στην Ευρώπη βιομετρικών ελέγχων για τους κατόχους αμερικανικών διαβατηρίων, γεγονός που θέτει την απειλή της αναγνώρισης, δηλαδή καθιστά πιο δύσκολες τις μετακινήσεις πρακτόρων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Η σημερινή είναι η δεύτερη δημοσίευση σειράς εγγράφων που αφορούν τη CIA

CIA έχει διαπράξει απαγωγές σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιταλία και η Σουηδία, επί κυβερνήσεως Μπους. Οι οδηγίες αυτές δείχνουν ότι επί κυβερνήσεως Ομπάμα, η CIA εξακολουθεί να επιδιώκει τη διάβαση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων σε κράτη μέλη της ΕΕ", γράφει ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής της WikiLeaks.
Τα έγγραφα των ταξιδιωτικών οδηγιών εμφανίζονται στη διεύθυνση http://wikileaks.org/cia-travel/ .

TAGS