Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Την απόκτηση τεράστιας στρατιωτικής ισχύς επιδιώκει να αποκτήσει, εδώ και τώρα, ο Βλαντιμίρ  Πούτιν προκειμένου να «αναστήσει» την «κόκκινη αρκούδα» και να επιβάλλει ,από ότι φαίνεται με τη δύναμη της ισχύος τα στρατηγικά του σχέδια αναβιώνοντας την περίοδο του «ψυχρού πολέμου» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η απάντηση της δύσης στη στρατιωτική νίκη της Ρωσίας στην Κριμαία και στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν , ήταν τα οικονομικά μέτρα εναντίον της Μόσχας και ο πόλεμος που δέχεται το ρούβλι, μέσω της κατρακύλας που υφίσταται η τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο ο Πούτιν απαντάει με τρόπο που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Επισπεύδει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων- μαμούθ. Μόνο το Κέντρο Άμυνας της Ομοσπονδίας που απέκτησε η Ρωσία ,έχει τεράστιες δυνατότητες. Στο πλαίσιο της προπαγάνδας, ο ισχυρός άντρας του Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το Κέντρο αυτό, το οποίο έχει τριπλάσιες δυνατότητες από το αντίστοιχο που υπάρχει στο Ρωσικό Πεντάγωνο.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Β. Γερασίμοφ ανακοίνωσε ότι έχει υλοποιηθεί ήδη ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και το υπόλοιπο κομμάτι του χωρίς να επηρεάζεται από την κατρακύλα του ρούβλι.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που διέθετε η Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν άγνωστες και οι πληροφορίες συγκεχυμένες. Ωστόσο στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που λέγεται ότι θα στοιχίσει 368 δις δολ. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 600 μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 120 ελικόπτερα, 100 υερσύγχρονα πολεμικά πλοία διαφόρων κλάσεων από τα οποία τα δύο είναι αεροπλανοφόρα. Ήδη το ένα από αυτά το έχει παραλάβει από τη Γαλλία. Επίσης θα ενισχυθεί με σύγχρονα εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα με τα οποία θα εφοδιάζονται ο ρωσικός στρατός σε ετήσια βάση, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από τη Μόσχα στο να αποκτήσει την υπεροχή και την υπεροπλία στον αέρα. Για να επιτευχθεί αυτό κατασκεύασε το Τ-50 υπερ- μαχητικό 5ης γενιάς.

Και αυτό συμβαίνει την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν μεγάλες περικοπές στα εξοπλιστικά τους προγράμματα και περιορίζουν στο ελάχιστο την παραγωγή των μαχητικών F-22 που θεωρούνται κορυφαία. Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Β. Γερασίμοφ ανακοίνωσε επίσης ότι τέσσερα συντάγματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ήδη εξοπλιστεί με προηγμένα αντιαεροπορικά – αντιβαλλιστικά συστήματα και δύο ταξιαρχίες πυραυλικών συστημάτων παρέλαβαν και αξιοποιούν επιχειρησιακά τους βαλλιστικούς πυραύλους τύπου Iskander- M. 

Στον τομέα του Ναυτικού, σε υπηρεσία μπήκαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen «Severodvinsk» το ντιζελοκίνητο κλάσης Varshavyanka «Novorossiysk», δύο κορβέτες κλάσης Buyan, καθώς επίσης τρία πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων και ένα περιπολικό σκάφος. 

Αναλυτές της Ρωσικής αγοράς υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να παραγγελθούν άλλα 48 ή 72 αεροσκάφη  Su-35 ενώ στην εξίσωση της αεροπορικής ισορροπίας θα πρέπει να προστεθούν και 30 μαχητικά Su-30SM (+30 option) των οποίων οι παραδόσεις πρέπει θεωρητικά να ολοκληρωθούν  το 2015. Να θυμίσουμε ότι το 2012 ολοκληρώθηκε και ο εκσυγχρονισμός 120 μαχητικών Su-25 και 120 Mig-31. Η δύναμη βομβαρδισμού/κρούσης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί με 129 Su-34 που θα παραδοθούν μέχρι το 2020 με option για άλλα 18. 

Αντίθετα, τα βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας πιθανότατα δεν θα ενισχυθούν διότι δεν φαίνεται να υπάρχει απόφαση για την κατασκευή πρόσθετων Tu-160 . Ήδη «τρέχουν» και οι παραγγελίες για τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου στόλου επιθετικών ελικοπτέρων και 500 μεταφορικών ελικοπτέρων ανάμεσα στα οποία υπάρχει πιθανότητα να συμπεριληφθούν και 100-200 Eurocopters! 

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η Ρωσία κατατάσσεται σε κορυφαία θέση όσον αφορά στην ταχύτητα υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τον τερματισμό του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.