Αθώος κρίθηκε σήμερα ο στρατηγός Τσέσλαβ Κίτσζακ, το δεξί χέρι του πρώην ισχυρού άνδρα του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πολωνία, Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι από το δικαστήριο της Βαρσοβίας.

Ο οποίος Κίτσζακ κατηγορείτο για τη σφαγή, το 1981, των ανθρακωρύχων που απεργούσαν διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Για να σπάσουν την απεργία στο ανθρακωρυχείο του Βούιζεκ η αστυνομία και ο στρατός χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρακωρύχων. Από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Η σφαγή του Βούιζεκ ήταν το μοναδικό αιματηρό επεισόδιο κατά τις πρώτες ημέρες του στρατιωτικού νόμου που κήρυξε ο Γιαρουζέλσκι στις 13 Δεκεμβρίου 1981 για να θέσει στο περιθώριο το συνδικάτο Αλληλεγγύη.

Ο στρατηγός Κίτσζακ, που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δώσει ποτέ εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολήσουν τους ανθρακωρύχους.

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια που ο Κίτσζακ παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση αυτή. Στην πρώτη δίκη, το 1996, αθωώθηκε. Το 2004 καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή ενώ το 2008 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Όλες οι προηγούμενες αποφάσεις αναιρέθηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Το 2009 το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη πρώην αστυνομικών που συμμετείχαν στη σφαγή σε ποινές από δύο έως έντεκα χρόνια φυλάκισης.