Γιατρός από την Καμπότζη που του αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης του επαγγέλματος κατηγορείται ότι μόλυνε σκοπίμως με τον ιό HIV δεκάδες χωρικούς, καθώς χρησιμοποιούσε κατ' επανάληψη τις ίδιες σύριγγες.

«Του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα μόλυνσης ανθρώπων με τον ιό του AIDS, για δολοφονία και για λειτουργία κλινικής χωρίς άδεια» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας της επαρχίας Νουόν Σαν. Εάν κριθεί ένοχος, ο γιατρός κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

«Παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια μερικές φορές ξαναχρησιμοποιούσε τις σύριγγες και τις βελόνες», είπε από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπαταμπάνγκ, ο Σαρ Τετ, διευκρινίζοντας ότι «είχε την πρόθεση να μολύνει τους χωρικούς».

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Χουν Σεν, ζήτησε να διεξαχθεί σχολαστική έρευνα για την υπόθεση. Γιατροί και νοσηλευτές του υπουργείου Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της υπηρεσίας UNAIDS των Ηνωμένων Εθνών μετέβησαν επί τόπου προκειμένου να εξετάσουν δωρεάν όποιον κάτοικο το επιθυμεί.