Μια ομάδα υποστηρικτών του Μπράντλεϊ Μάνινγκ,που φέρεται να έδωσε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα στον ιστότοπο WikiLeaks υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσέβαλε το τεκμήριο της αθωότητας του νεαρού στρατιώτη.

Ο Λευκός Οίκος αμφισβητεί αυτήν την "ερμηνεία" των δηλώσεων του προέδρου, ενώ το "δίκτυο υποστήριξης του Μπράντλεϊ Μάνινγκ" έδωσε στη δημοσιότητα έναν βίντεο που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο.

Στις εικόνες φαίνεται ο Ομπάμα να συνομιλεί με ένα μέλος του δικτύου για το θέμα του Μάνινγκ, όπου εξηγεί "εάν μετέδιδα πληροφορίες χωρίς να έχω την άδεια, θα παρέβαινα το νόμο. Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Δεν αφήνουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των νόμων".

"Μα, δεν είχε την ευθύνη να αποκαλύψει...;" προσπαθεί να ρωτήσει ο συνομιλητής του, οπότε ο Ομπάμα τον διακόπτει με τη φράση: "Παραβίασε το νόμο!".

Το δίκτυο υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό ο Ομπάμα κήρυξε ένοχο τον Μάνινγκ προτού διεξαχθεί η δίκη του στο στρατοδικείο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βιέτορ, υποστήριξε ωστόσο ότι ο Ομπάμα "δεν εξέφρασε συγκεκριμένη άποψη επί της ενοχής ή της αθωότητας του στρατιώτη Μάνινγκ", απλώς "υπογράμμιζε γενικά ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών χωρίς άδεια είναι παράνομη ενέργεια".

Σημειώνεται ότι ο 23χρονος Μάνινγκ, πρώην αναλυτής πληροφοριών στο Ιράκ, κατηγορείται για "συνωμοσία με τον εχθρό" και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.