Ως μία μορφή προδοσίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έλεγχο των γεννήσεων, τονίζοντας πως απειλεί το γένος της χώρας του.

Ο Ερντογάν κάλεσε ένα νεόνυμφο ζευγάρι στον γάμο του χθες βράδυ να κάνει «τουλάχιστον» τρία παιδιά για να βοηθήσει να αυξηθεί το ποσοστό των γεννήσεων στην Τουρκία—κάτι το οποίο κάνει συχνά, καθώς εκφράζει την ανησυχία ότι η μείωση του θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

«Ένα ή δυο παιδιά, αυτό δεν αρκεί. Για να ενισχυθεί το έθνος μας, έχουμε ανάγκη έναν πληθυσμό πιο δυναμικό και πιο νέο. Το χρειαζόμαστε αυτό για να οδηγήσουμε την Τουρκία ξανά στο επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών», συνέχισε ο Ερντογάν.
«Ένα (παιδί) είναι συνώνυμο με τη μοναξιά, δύο με την αντιπαλότητα, τρία με την ισορροπία, τέσσερα με την αφθονία. Και ο Αλλάχ φροντίζει τα υπόλοιπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

«Για χρόνια διέπρατταν την προδοσία του ελέγχου των γεννήσεων σε αυτή τη χώρα, επιδιώκοντας να αφανίσουν το γένος μας. Η γενεαλογία είναι πολύ σημαντική, τόσο από οικονομική, όσο και από πνευματική άποψη», υποστήριξε ο Ερντογάν, μάρτυρας στον γάμο.

Ένα βίντεο με την ομιλία του προέδρου στο γάμο του γιου ενός από τους πιο στενούς του συμμάχους, του επιχειρηματία Μουσταφά Κεφελί, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Radikal.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν, πιστός μουσουλμάνος, χαρακτήρισε την ιδέα της ισότητας ανδρών και γυναικών αφύσικη και κατηγόρησε τις φεμινίστριες ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η μητρότητα. Το 2012, ο νυν πρόεδρος—τότε πρωθυπουργός—της Τουρκίας είχε αποπειραθεί να θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις, αλλά κατόπιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά του εν μέσω της κατακραυγής την οποία προκάλεσε η πρωτοβουλία εκείνη.