Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ειρωνεύτηκε σήμερα την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, διερωτώμενος σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη αν θα πρέπει να βομβαρδίσουμε όλα τα "στρεβλά καθεστώτα" στον κόσμο, καταγγέλλοντας το ανθρωποκυνηγητό που έχει ως στόχο τον συνταγματάρχη Καντάφι.

"Ο Καντάφι εφηύρε μια νέα μοναρχία. Όπως ο Ναπολέων που ανήλθε στην εξουσία μετά από μια επανάσταση και ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα .Ναι, είναι μια μοναρχία κατά βάθος, στρεβλή, ζοφερή, ανώμαλη, ό,τι θέλετε, αλλά έτσι είναι", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία.

"Οι εσωτερικές αντιφάσεις μετατράπηκαν σε ένοπλη σύγκρουση. Γιατί έπρεπε να επέμβουμε σε αυτή τη σύγκρουση; Δεν έχουμε άλλα στρεβλά καθεστώτα στον κόσμο; Θα επέμβουμε παντού στις εσωτερικές συγκρούσεις; θα βομβαρδίσουμε αυτές τις χώρες;", διερωτήθη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και κατήγγειλε το ανθρωποκυνηγητό που έχει στόχο τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

"Λένε ότι δεν θέλουν να εξολοθρεύσουν τον Καντάφι, αλλά τότε γιατί βομβάρδισαν τα παλάτια του”,διερωτήθη ο Πούτιν,επισημαίνοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα των πληγμάτων, ήταν να σκοτώσουν αμάχους διότι "ο Καντάφι δεν ήταν πια εκεί, έχει φύγει εδώ και καιρό".

"Τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι. Ποιος το επέτρεψε να γίνει αυτό; Έγινε καμιά δίκη; Ποιος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει έναν άνθρωπο;" είπε τονίζοντας ότι σε αυτά τα θέματα, "όλος ο κόσμος παραμένει σιωπηλός."

"Όταν ο λεγόμενος πολιτισμένος κόσμος επιτίθεται με όλες του τις δυνάμεις σε μια μικρή χώρα, καταστρέφει τις υποδομές της που δημιουργήθηκαν επί πολλές γενιές, δεν ξέρω αν αυτό είναι κάτι καλό. Δεν μου αρέσει αυτό", κατέληξε.

Η Μόσχα έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες εβδομάδες την κριτική της κατά της διεθνούς συμμαχίας, θεωρώντας ότι η επέμβαση της ξεπέρασε την εντολή των Ηνωμένων Εθνών που δεν προβλέπει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση.

Ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε και αυτός ότι η Ρωσία δεν θα στηρίξει καμία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη που θα ζητεί αυξημένη "ξένη επέμβαση".

Ενώ η Λιβύη κάλεσε επισήμως σήμερα τη Ρωσία να ζητήσει μια επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί “η επίμονη επίθεση των αποικιοκρατών κατά λιβυκών πολιτικών στόχων και η προσπάθειά τους να θέσουν στόχο των επιθέσεων τους τον ηγέτη της χώρα Μουάμαρ Καντάφι", μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, που προσέθεσε ότι η επιδρομή κατά των γραφείων του Καντάφι είχε σαφή στόχο τη δολοφονία του.

Παράλληλα οι επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο και συζήτησαν τρόπους άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στον Μουάμαρ Καντάφι φοβούμενοι στασιμότητα στις δυτικές επιχειρήσεις.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και θέματα που σχετίζονται και με το Αφγανιστάν και την αυξανόμενη βία στη Συρία, όπου οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων μετά τις συνεχείς δολοφονίες πολιτών που μετέχουν σε διαδηλώσεις κατά του προέδρου Άσαντ.

Στη σύνοδο του Πενταγώνου μετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.