Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ουκρανών ανταρτών και του Κιέβου θα διεξαχθούν στο Μινσκ την Τετάρτη 24η Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 26η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο έπειτα από μία τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και την Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Άγγελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα.

«Οι αρχηγοί των κρατών συμφώνησαν στο ότι οι επόμενες συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής (που αποτελούν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Μινσκ θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Παρασκευή αυτήν την εβδομάδα» αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ποροσένκο σημείωσε ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη της εφαρμογής των επόμενων βημάτων στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε στον πρώτο γύρο των συνομιλιών του Μινσκ που στόχευε στο να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία που έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.700 ανθρώπους.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη εφαρμογής όλων των σημείων της συμφωνίας του Μινσκ, περιλαμβανομένου του ζητήματος της κατάπαυσης του πυρός... της απόσυρσης των βαρέων όπλων και επίσης της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Μια ανακοίνωση ωστόσο της γαλλικής προεδρίας δεν αναφέρει από την πλευρά της καμία ημερομηνία για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών, όμως απευθύνει έκκληση για την επίτευξη «επείγουσας» συμπαγούς προόδου με στόχο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ του Σεπτεμβρίου.

Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που είναι υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, ο Ντένις Πουσίλιν, επισήμανε ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν τις επόμενες διαπραγματεύσεις του Μινσκ.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και (η σύγκρουση να κριθεί) με τα όπλα» τόνισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.