Ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο τη συλλογή 1.000.000 υπογραφών για την ίδρυση Περιφερειακής Επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας για τα εγκλήματα πολέμου και τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν από το 1991 έως το 2001 στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (REKOM).

Πρόκειται για μια συμβολική δράση, περιφερειακού χαρακτήρα, με σκοπό τη συλλογή υπογραφών και με κεντρικό μήνυμα ότι οι νέοι δεν είναι υπεύθυνοι για τη βαριά κληρονομιά των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν, αλλά έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αναζητήσουν απαντήσεις, δήλωσε στο σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92 η Νάτασα Κάντιτς, διευθύντρια του Κέντρου Ανθρωπιστικού Δικαίου, μιας σερβικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, που πρωτοστατεί στην ίδρυση της REKOM.

Σε μια συμβολική κίνηση, οι υπογραφές στήριξης και το σχέδιο καταστατικού της REKOM, το οποίο υιοθετήθηκε στις 26 Μαρτίου, θα παραδοθούν σε όλους τους βουλευτές της περιοχής, με αίτημα την ίδρυση της Περιφερειακής Επιτροπής.

«Καθημερινά θα ασκούμε πιέσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ίδρυση Περιφερειακής Επιτροπής», είπε η κ. Κάντιτς.

Η εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών άρχισε ταυτόχρονα στο Βελιγράδι, το Σαράγεβο, την Μπάνια Λούκα, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, την Πρίστινα, την Ποντγκόριτσα και τα Σκόπια.

Στην ταυτόχρονη εκστρατεία σε οκτώ πόλεις της περιοχής συμμετέχουν περισσότεροι από 500 εθελοντές και εθελόντριες και χιλιάδες νέοι, με στόχο τη συλλογή υπογραφών, που συντονίζει η Πρωτοβουλία Νέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έως τις 6 Ιουνίου.

«Δέκα χρόνια από το τέλος των ενόπλων συγκρούσεων στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε καμιά χώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των δολοφονηθέντων στον πόλεμο και περισσότερα από 15.000 άτομα θεωρούνται αγνοούμενοι. Τα θύματα περιθωριοποιήθηκαν, οι φωνές τους ακούγονται σπάνια δημόσια και οι αριθμοί, που αφορούν τους δολοφονημένους συχνά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι παραπάνω και άλλοι λόγοι οδήγησαν περίπου 1.500 οργανώσεις και πρόσωπα όλων των εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων από το χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας να συγκροτήσουν το συνασπισμό REKOM, με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητης διακρατικής επιτροπής, ως εξωδικαστικό ερευνητικό όργανο, που πρέπει να διακριβώσει και να ανακοινώσει τα γεγονότα, που αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις.

Μεταξύ άλλων, στο συνασπισμό μετέχουν οικογένειες θυμάτων και αγνοουμένων, βετεράνοι πολέμου, πρώην αιχμάλωτοι πολέμου, δημοσιογράφοι, μειονοτικές κοινότητες και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τελικός στόχος της Επιτροπής είναι η καταγραφή των θυμάτων και των αγνοουμένων, των περιοχών, όπου λειτούργησαν στρατόπεδα κράτησης αιχμαλώτων πολέμου.