Με το ερώτημα της αφαίρεσης της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης συνέρχεται, την Παρασκευή, η Βουλή των Σκοπίων.

 Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής πρότεινε από τις 2 Δεκεμβρίου την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης, επικαλούμενη την αδικαιολόγητη απουσία τους από τις συνεδριάσεις του Σώματος για πάνω από έξι μήνες.

Τόνισε, μάλιστα, πως οι 31 από τους 34 βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν εμφανίστηκαν σε καμία συνεδρίαση της Βουλής το διάστημα από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοσκι συγκάλεσε για την ερχόμενη Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου, συνεδρίαση της ολομέλειας σχετικά με την εξέταση της πρότασης.

Για να αποφασίσει η Βουλή την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας απαιτείται πλειοψηφία 2/3 των μελών. Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτει στη Βουλή οριακή πλειοψηφία 2/3, όμως μέχρι στιγμής είναι αμφίβολο αν οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι θα συναινέσουν στην αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα στις 27 Απριλίου, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες και δημοκρατικές και απέχει από τη Βουλή.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης εξέλεξε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές 34 βουλευτές (από τους 123 που αριθμεί η Βουλή της ΠΓΔΜ), εκ των οποίων τρεις διαφώνησαν από την αρχή με την απόφαση για μποϋκοτάζ της Βουλής και συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου.

Οι τρεις αυτοί βουλευτές διεγράφησαν από τις τάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.