Η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλείται απόρρητα έγγραφα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ και υποστηρίζει ότι στην στρατιωτική φυλακή Γκουαντάναμο, μεταξύ των 779 κρατούμενων, υπήρχαν και περίπου 30 άτομα που έπασχαν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Στα έγγραφα, τα οποία διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks, περιγράφονται περιπτώσεις κρατουμένων που έπασχαν από σχιζοφρένεια, παράνοια, κατάθλιψη, σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας ή ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Αναφέρεται μάλιστα η περίπτωση ενός 89χρονου ο οποίος έπασχε από γεροντική άνοια και κρατήθηκε στη φυλακή επί τέσσερις μήνες.

Ένας άλλος κρατούμενος, ένας 40χρονος Αφγανός, έπινε σαμπουάν, έτρωγε τα περιττώματά του και πασαλειβόταν με κόπρανα. Μεταφέρθηκε πίσω στο Αφγανιστάν το 2002, αφού έμεινε στο Γκουαντάναμο επί οκτώ μήνες. Λόγω της κατάστασής του "είναι δύσκολο ή αδύνατο να λάβουμε πληροφορίες κατά την ανάκριση", συμπέρανε το υπουργείο Άμυνας.

Πάντως οι περισσότεροι από τους ασθενείς έμειναν στο Γκουαντάναμο για πολλά χρόνια, προτού αφεθούν ελεύθεροι και σταλούν σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα έγγραφα δίνουν την εντύπωση ότι οι σχέσεις των κρατουμένων με τους φρουρούς τους ήταν ιδιαίτερα βίαιες. Αναφέρεται ότι κρατούμενοι επιτίθονταν συνεχώς στους φρουρούς με διάφορους τρόπους: τους πέταγαν φαγητά ή ούρα και προσπάθησαν να σπάσουν το χέρι ενός φύλακα.

Οι κρατούμενοι τιμωρούνταν και για "παραβάσεις" άνευ ουσίας, επειδή νήστευαν, ή έγραφαν στους τοίχους ή επειδή υπογράμμιζαν ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο Γκουαντάναμο δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας αλλά σε λίγες μόνο περιπτώσεις κατάφεραν οι κρατούμενοι να θέσουν τέλος στη ζωή τους.