Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, ζήτησε μεταρρυθμίσεις στη Συρία, τονίζοντας ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες για να σταματήσουν τη βία εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ την ίδια στιγμή την ανατροπή του καθεστώτος ζητούσαν οι διαδηλωτές στην πόλη Μπανιάς.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα συνεχώς και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορούν να κάνουν οι χώρες μας", δήλωσε ο Φοξ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, γιατί η Δύση δεν επεμβαίνει στη Συρία.

Αναφερόμενος στη Λιβύη ο Φοξ, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, στο Πεντάγωνο, είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί κάποια "πρόοδος". Ο Γκέιτς σημείωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις δεν στοχεύουν ειδικά τον Μουάμαρ Καντάφι, ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν ότι είναι "νόμιμο" να βομβαρδίζεται το γραφείο του Λίβυου ηγέτη.

"Ο λαός επιθυμεί την ανατροπή του καθεστώτος" φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη Μπανιάς, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύσσονταν προετοιμαζόμενες για μια πιθανή επίθεση στην παραλιακή αυτή πόλη, δήλωσε ένας ακτιβιστής.

Στο μεταξύ, η Βρετανία ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην ηγεσία της Συρίας εάν η κυβέρνηση συνεχίσει την χρήση βίας για την καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Συρία βρίσκεται τώρα σε μία διακλάδωση. . . μπορεί να επιλέξει ακόμη περισσότερη βίαιη καταστολή η οποία μπορεί να φέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ασφάλεια για τις αρχές εκεί. Αν προχωρήσει έτσι θα εργαστούμε μαζί με τους ευρωπαίους και τους υπόλοιπους εταίρους μας για να πάρουμε μέτρα, περιλαμβανομένων και κυρώσεων που θα έχουν επίδραση στο καθεστώς" πρόσθεσε.

Ο κ. Χέιγκ ανέφερε ακόμη ότι η επίτευξη ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θα καταδικάζει την καταστολή των διαδηλωτών είναι δύσκολο προς το παρόν αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

"Αν συνεχίσουν στον δρόμο της ακόμη πιο βίαιης καταστολής, τότε φυσικά, μπορούμε να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας σε ένα πιο ευρύ φάσμα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η κατάσταση εκεί μπορεί να αλλάξει" ανέφερε.

Επιπλέον, η Βρετανία είναι έτοιμη να απομακρύνει από την Συρία Βρετανούς υπηκόους, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών.