Απεβίωσε μία νεαρή Θιβετανή αφού αυτοπυρπολήθηκε στην Κίνα για να «διαμαρτυρηθεί εναντίον της κατασταλτικής πολιτικής» του Πεκίνου έναντι της θρησκείας και του πολιτισμού των μειονοτικών.

Αυτό αναφέρουν σήμερα ένα μέσο ενημέρωσης και μια οργάνωση που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Η Τσέπε Κίι, 20 ετών, προέβη στο απονενοημένο διάβημα σε μια πόλη στην περιοχή Άμπα (Νγκάμπα στη γλώσσα των Θιβετανών) της επαρχίας Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, η οποία κατοικείται κυρίως από μέλη της μειονότητας, ανέφεραν η μη κυβερνητική οργάνωση Free Tibet και το Radio Free Asia (RFA), ένα μέσο ενημέρωσης το οποίο εν μέρει χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη αυτοπυρπόληση ενός μέλους της μειονότητας που γίνεται γνωστή μέσα σε μια εβδομάδα.

Την Τρίτη, ένας άνδρας 33 ετών απεβίωσε υποκύπτοντας στα εγκαύματα που υπέστη όταν αυτοπυρπολήθηκε σε μια περιοχή όπου ζουν κατά πλειονότητα Θιβετανοί στη γειτονική επαρχία Γκανσού, μετέδωσε το RFA.

Η Τσέπε, η οποία έχει υιοθετήσει μαζί με τους γονείς της τον νομαδικό τρόπο ζωής, ήθελε με την πράξη της αυτή να «διαμαρτυρηθεί εναντίον των καταπιεστικών πολιτικών της Κίνας», σημείωσε το RFA, επικαλούμενο πηγές στην περιοχή όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η αστυνομία και οι αρχές στην περιοχή Άμπα δεν απάντησαν όταν το Γαλλικό Πρακτορείο αναζήτησε τηλεφωνικά κάποιον εκπρόσωπό τους για σχόλια.

Πάνω από 130 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί ή έχουν αποπειραθεί να το κάνουν από το 2009, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της πολιτικής καταστολής της θρησκείας και της κουλτούρας τους.