Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε σήμερα από το Κουβέιτ ο Αιγύπτιος υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάν.

"Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε δάνεια ύψους 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ και περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση του Αιγυπτίου πρωθυπουργού Ισάμ Σαράφ με αξιωματούχους του Κουβέιτ.

Ο κ. Ραντουάν βρίσκεται στην αποστολή που συνοδεύει τον κ. Σαράφ στην πρώτη του περιοδεία στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η χώρα του ζήτησε την υποστήριξη των αραβικών χωρών αλλά ότι "τίποτα" δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος θα ζητήσει δάνειο 100 εκατομμυρίων δολαρίων με χαμηλό επιτόκιο από το Αραβικό Ταμείο για την οικονομική ανάπτυξη.

Ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο οργανισμός εξετάζει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Αιγύπτου και της Τυνησίας μετά από τις λαϊκές εξεγέρσεις.

"Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αναφέρει ότι έχουν ανάγκη από 10 έως 12 εκατομμύρια δολάρια για την περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2012" είχε δηλώσει ο Μασούντ Άχμεντ, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.