Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ απευθύνει έκκληση στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του για «συμπόνια» προς τους πρόσφυγες, την ώρα που η Γερμανία βιώνει ένα κύμα διαδηλώσεων εναντίον των αλλοδαπών και του Ισλάμ. 

«Να δείξουμε συμπόνια απέναντι στην απόγνωση (...), η πλειονότητα μας δε συμφωνεί με αυτούς που θέλουν να απομονώσουν τη Γερμανία. Αυτό θα ήταν για εμένα μία πραγματικά ενθαρρυντική εμπειρία φέτος» υπογράμμισε ο Γκάουκ σύμφωνα με το κείμενο του μηνύματός του που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα. 

Ο γερμανός πρόεδρος απευθύνει στους πολίτες το μήνυμα αυτό σε μια χρονική στιγμή που οι αντιισλαμικές διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες εναντίον των προσφύγων μεγεθύνονται στην χώρα, που αποτελεί τον βασικότερο προορισμό των μεταναστών στην Ευρώπη. Χθες στη Δρέσδη (ανατολικά), στο πλαίσιο της δέκατης κατά σειρά διαδήλωσης, 17.500 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κινήματος «Ευρωπαίοι Πατριώτες εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida). 

«Θεωρώ μια ολοφάνερη ένδειξη ανθρωπιάς το γεγονός ότι υπάρχει τόση καλή πρόθεση για να υποδεχθούμε τους ξένους» συνέχισε ο Γκάουκ, καλώντας τους Γερμανούς «να προσφέρουν την ειρήνη σε εκείνους που βρίσκονται σε κίνδυνο, προστασία σε εκείνους που υφίστανται διωγμούς». 

Απευθυνόμενος επιπλέον σε όλους όσοι ανησυχούν για την κατάσταση που βιώνει η υφήλιος, ο Γκάουκ –πρώην πάστορας και πολέμιος του κομουνιστικού καθεστώτος της πρώην ανατολικής Γερμανίας– παραπέμπει σε μια γνωστή βιβλική ρήση: «Μην φοβάστε!» και εξηγεί: «με τα μάτια γεμάτα φόβο, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις ενδεχόμενες λύσεις». 

Αν και η Γερμανία βρίσκεται σε ειρήνη «εμείς όμως είδαμε αυτήν την χρονιά να παρέρχεται, γεμάτη από εχθρότητα, πολέμους, εμφυλίους πολέμους, τρόμο και δολοφονίες, περιλαμβανομένων (δολοφονιών) στο όνομα της θρησκείας» υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γερμανίας. 

«Αυτός που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις βρίσκει τις λύσεις» τόνισε ακόμη ο Γιοάχιμ Γκάουκ.