Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ισχυρισμούς περί διαφθοράς εναντίον Ούγγρων δημόσιων υπαλλήλων ως «πρωτοσέλιδο» προκειμένου να ενισχύσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη εν μέσω της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. 

Τα σχόλια του Όρμπαν έρχονται εν μέσω μιας ευρύτερης επιδείνωσης στις σχέσεις μεταξύ της Ουγγαρίας, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ σχετικά με την –όπως την αντιλαμβάνεται ο Λευκός Οίκος- αυταρχική διακυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας και τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις της Βουδαπέστης με τη Ρωσία. 

Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον πρόσθεσε στη μαύρη λίστα των ατόμων που δεν μπορούν να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος 6 Ούγγρους αξιωματούχους λόγω κατηγοριών για διαφθορά. 

Ο Όρμπαν δήλωσε την Τρίτη στη δημόσια τηλεόραση ότι έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή στην οποία οι ΗΠΑ όχι μόνο παρεμβαίνουν αλλά συμμετέχουν ενεργά στην εσωτερική πολιτική χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό οφείλεται στις συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και τις συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. 

«Είναι ευδιάκριτο ότι υπάρχουν δύο ζητήματα όπου είναι εμφανή συμφέροντα: τα αμερικανικά συμφέροντα στην ενεργειακή πολιτική και …στην εμπορική πολιτική», δήλωσε ο Όρμπαν. «Θέλουν να μας σύρουν σε μια κατάσταση που θα είναι επιβλαβής για εμάς. Ένας ψυχρός πόλεμος συναισθημάτων διαμορφώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και εμείς δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. 

Ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ, Αντρέ Γκούντφρεντ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο οπότε και είχε ανακοινωθεί η απαγόρευση, ότι η διαφθορά αποτελεί ένα σύμπτωμα της αποδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών της Ουγγαρίας την οποία χαρακτήρισε ως μια προειδοποίηση προς τη Βουδαπέστη ώστε να αντιστρέψει τις πολιτικές που, όπως είπε, απειλούν τις δημοκρατικές αξίες. 

Ο Όρμπαν δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να κατασκευάσουν ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουγγαρία, ωστόσο δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία κάτι που ήταν «οδυνηρό» για τις ΗΠΑ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Όρμπαν κατέληξαν σε μια συμφωνία για την κατασκευή και τη χρηματοδότηση δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Πακς της Ουγγαρίας τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των στενότερων δεσμών της Βουδαπέστης με τη Μόσχα, γεγονός που έχει ταράξει τους δυτικούς εταίρους.