Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων. Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ έδωσε εντολή να πάρουν θέσεις στρατεύματα, σε προάστιο της Δαμασκού, κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ η επέμβαση των τεθωρακισμένων του στρατού της Συρίας στη πόλη Ντεραά, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή, μετά το σφυροκόπημα των αντικαθεστωτικών που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 35 από αυτούς.

Η Ντεραά είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου η εξέγερση κατά του καθεστώτος Άσαντ, που ηγεμονεύει απολυταρχικά τη χώρα.

Λευκά λεωφορεία μετέφεραν στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση μάχης, στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, τη Ντουμά, σύμφωνα με όσα δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες αργά το βράδυ της Τρίτης. Η Ντουμά είναι το προάστιο από το οποίο προσπάθησαν αρκετές φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δημοκρατικοί διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Δαμασκού, αλλά ανεκόπησαν από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος.

Σύμφωνα με ανώνυμη μαρτυρία πρώην στρατιωτικού, περίπου 2.000 άντρες των δυνάμεων ασφαλείας πήραν θέσεις στο προάστιο Ντουμά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στήνοντας σημεία ελέγχου και σημεία εξακρίβωσης της ταυτότητας κατοίκων της περιοχής, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν και να συλλάβουν υποστηρικτές των δημοκρατικών διαδηλωτών.

Όπως δήλωσε, είδε οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα στους δρόμους της Ντεραά και άντρες της μυστικής υπηρεσίας με πολιτικά ρούχα, που όμως έφεραν πολεμικά πυροβόλα όπλα, που πιστεύει ότι ανήκουν στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, την πιο πιστή μονάδα στο καθεστώς του Άσαντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος τη Δευτέρα στην Ντεραά, χρησιμοποιήθηκαν οι άντρες της Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που διοικείται από τον αδερφό του προέδρου Μάχερ.

Ανησυχία Μπαν Κι Μουν

Τη μεγάλη του ανησυχία εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων και ειδικά τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας.

"Παρακολουθούμε από κοντά και με μεγάλη ανησυχία αυτά που συμβαίνουν", επισήμανε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα την κρίση στη Συρία.

"Καταδικάζω τη βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και ειδικά τη χρήση αρμάτων μάχης και πραγματικών πυρών, τα οποία προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων", πρόσθεσε.

"Οι αρχές της Συρίας έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τους πολίτες και να σέβονται τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα", υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Μπαν Κι μουν εξέφρασε την υποστήριξή του στην έκκληση που απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι υπέρ μια ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τους εκατοντάδες θανάτους στη Συρία.

Πρέσβης Συρίας στον ΟΗΕ: Δε χρειαζόμαστε εξωτερική βοήθεια για τις έρευνες

Η Συρία είναι σε θέση να διεξάγει από μόνη της και χωρίς εξωτερική βοήθεια, απόλυτα ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, πάνω στο θέμα των θανάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, την Τρίτη.

"Η Συρία έχει κυβέρνηση και έχει και οργανωμένη πολιτεία", επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπασάρ Τζαάφαρί, αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν την κλήση από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

"Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας μόνοι μας, οποιαδήποτε έρευνα με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε", είπε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τζαάφαρί, την ώρα που τα μέλη του, αποτύγχαναν να καταλήξουν σε μια ανακοίνωση καταδίκης της κυβέρνησης της Συρίας για το αιματοκύλισμα τη Δευτέρα στην πόλη Ντεραά.

"Λυπούμαστε για ότι συνέβη, αλλά και εσείς δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι, αυτή η αναταραχή και οι βίαιες διαμαρτυρίες, σε κάποιες από τις πτυχές τους, εμπεριέχουν κρυφές ατζέντες ", τόνισε προσθέτοντας ότι υπάρχουν ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία.

Όταν πάντως του ζητήθηκε να κατονομάσει τις κυβερνήσεις που θεωρεί η Δαμασκός ότι κρύβονται πίσω από την αναταραχή στη χώρα του, ο Τζαάφαρί απέφυγε να το κάνει με τη δικαιολογία ότι είναι " πολύ νωρίς ", για να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.