Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση στη Μαλαισία για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων και ξένων τουριστών, καθώς κινδυνεύουν να αποκλειστούν στη ζούγκλα από τις πλημμύρες που έχει προκαλέσει ο μουσώνας.

Ένας εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν και ελικόπτερα που έχουν αναλάβει να απομακρύνουν περίπου εκατό τουρίστες από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μουτιάρα Ταμάν Νεγκάρα που βρίσκεται στη ζούγκλα, κοντά στον ποταμό Σουνγκάι Τεμπέλινγκ που έχει υπερχειλίσει.

Το εθνικό πάρκο Ταμάν Νεγκάρα έχει πληγεί από καταρρακτώδεις βροχές, τις χειρότερες των τελευταίων 40 ετών, μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Μαλαισίας, το Bernama. Οι μισοί από τους τουρίστες είναι αλλοδαποί, κυρίως Γάλλοι, Γερμανοί, Αυστραλοί και Βρετανοί.

ποταμός έχει αποκόψει την περιοχή αυτή και δεν έχουμε πλέον αρκετά τρόφιμα", είπε στο πρακτορείο ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μεταφερθεί σε περίπου εκατό κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, τα οποία στήθηκαν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο. Το έργο των σωστικών συνεργείων περιπλέκεται καθώς από τις πλημμύρες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές πολλοί οδικοί άξονες και έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες.