Την υπόθεση του φυλακισμένου Αυστραλού δημοσιογράφου, Πίτερ Γκρέστε, «εξετάζουν» ανώτατα κλιμάκια της αιγυπτιακής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, προσθέτοντας ότι διατηρεί την αισιοδοξία της για την απελευθέρωσή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Έχω ζητήσει (από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου) να εξετάσει την απελευθέρωση του Γκρέστε τα Χριστούγεννα, θέλουμε να γυρίσει στο σπίτι του το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μπίσοπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Seven. «Διατηρούμε την αισιοδοξία μας, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Γκρέστε και δύο ακόμα δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, οι οποίοι κρατούνται σε φυλακές για περίπου ένα χρόνο. Οι τρεις δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν τον Ιούνιο σε επτά χρόνια κάθειρξη με τις κατηγορίες ότι διέδιδαν ψεύδη προκειμένου να βοηθήσουν μια «τρομοκρατική οργάνωση», νύξη για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Έφεση για λογαριασμό του Γκρέστε πρόκειται να κατατεθεί την 1η Ιανουαρίου. «Θα ήταν πολύ συναρπαστικό εάν λαμβάνονταν ορισμένα μέτρα πριν από αυτή την ημερομηνία», δήλωσε η Μπίσοπ.