current views are: 2

24 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση15:53

Γερμανοί και Γάλλοι αναβίωσαν την χριστουγεννιάτικη εκεχειρία

Ένας ιστορικός αγώνας ποδοσφαίρου αναβίωσε σήμερα. 

Δημοσίευση 15:53’
αρθρο-newpost

Ένας ιστορικός αγώνας ποδοσφαίρου αναβίωσε σήμερα. 

Ένας ιστορικός αγώνας ποδοσφαίρου αναβίωσε σήμερα. 

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες συγκεντρώθηκαν σε ένα «σκονισμένο» γήπεδο του Αφγανιστάν για να παίξουν στη μνήμη της αυθόρμητης ανακωχής των Χριστουγέννων μεταξύ των στρατών των δυο δυνάμεων πριν πριν ακριβώς 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα Χριστούγεννα του 1914, έπειτα από τέσσερις αιματηρούς μήνες μαχών στα χαρακώματα του πολέμου, τα στρατεύματα προχώρησαν σε άτυπες εκεχειρίες σε όλο το μήκος του μετώπου για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, να ανταλλάξουν δώρα ή να παίξουν ποδόσφαιρο στην ουδέτερη ζώνη

Η Ανακωχή των Χριστουγέννων, όπως έχει περάσει στην ιστορική μνήμη, εορτάζεται ως ένας θρίαμβος της ανθρωπότητας κατά της βαρβαρότητας του πολέμου, μία συγκλονιστική στιγμή που αποτυπώθηκε στην εξαιρετική γαλλική ταινία Joyeux Noel. 

Έναν αιώνα μετά, σε μια στρατιωτική βάση στο πεδίο των μαχών του Αφγανιστάν, ο αγώνας ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε στη βάση όπου βρετανικά και τα γερμανικά στρατεύματα έχουν περάσει πάνω από μια δεκαετία, συμμετέχοντας στη συμμαχία που πολεμά τους Ταλιμπάν. 

Εκείνοι που έπαιξαν ποδόσφαιρο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν είπαν πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτούς που μάχονται τον εχθρό σε μια χώρα η οποία δοκιμάζεται από δεκαετίες συγκρούσεων.

«Γιορτάζουμε αυτά που μας ενώνουν», δήλωσε ο ταξίαρχος Τζέιμς Στόπφορντ, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. «Κοιτάξτε τη συντροφικότητα των ανθρώπων εδώ» συμπλήρωσε.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Βρετανοί και Γερμανοί στρατιώτες τραγούδησαν την Άγια Νύχτα και φωτογραφήθηκαν σε στιγμές που ομοιάζουν με εκείνες του 1914 όπως τις περιέγραφαν στα γράμματά τους προς τις οικογένειές τους οι στρατιώτες εκείνης της εποχής. 

Σε μια επιστολή η οποία δημοσιεύθηκε από την ταχυδρομική υπηρεσία της Βρετανίας σήμερα ένας Βρετανός στρατιώτης της εποχής υπενθύμισε τη στιγμή που δύο Γερμανοί οπλίτες βγήκαν από τα χαρακώματα κουνώντας τα χέρια.

«Νομίζω ότι σήμερα είδα ένα από τα πιο εκπληκτικά θεάματα που μπορεί κανείς να δει» έγραφε ο λοχαγός Έι Ντι Τσάτερ. « Ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε πυρ εναντίον τους όταν είδαμε ότι δεν είχαν τουφέκια… σε περίπου δύο λεπτά το πεδίο μεταξύ των δύο χαρακωμάτων γέμισε με τους οπλίτες και τους αξιωματικούς των δύο πλευρών, που κουνούσαν τα χέρια και εύχονταν ο ένας τον άλλον καλά Χριστούγεννα» έγραφε στην επιστολή του πριν από έναν αιώνα ο Βρετανός αξιωματικός.


σχετικα αρθρα