Η κεντρική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το Ισλαμικό Κράτος δεν κατέρριψε το μαχητικό αεροσκάφος της Ιορδανίας.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το ΙΚ δεν κατέρριψε το αεροσκάφος, όπως ισχυρίζεται η τρομοκρατική οργάνωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Centcom.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πουν αν το μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη από τους τζιχαντιστές ή αν η συντριβή του οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

Παρόλα αυτά ο στρατηγός Λόιντ Όστιν, επικεφαλής της Centcom, επιβεβαίωσε στην ανακοίνωση ότι ο πιλότος του F-16 κρατείται όμηρος από το ΙΚ.

«Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διασωθεί (ο πιλότος) και δεν θα ανεχθούμε το ΙΚ να παραποιήσει ή να εκμεταλλευτεί αυτή την ατυχή συντριβή για λόγους προπαγάνδας», υπογράμμισε ο στρατηγός Όστιν.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τη σύλληψη του πιλότου του μέσω αναρτήσεων σε ιστοτόπους που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές και δημοσιεύοντας εικόνες στις οποίες απεικονίζονται μαχητές του ΙΚ που έχουν περικυκλώσει τον πιλότο, έναν 26χρονο ανθυποσμηναγό.