Με την καθιερωμένη ευλογία του "urbi et orbi" προς το 1,2 εκατομμύρια των Καθολικών σε όλον τον κόσμο γιόρτασε σήμερα τα Χριστούγεννα ο πάπας Φραγκίσκος ζητώντας να σταματήσουν οι πόλεμοι και ο ακραίος θρησκευτικός φονταμενταλισμός.

Τα φετινά είναι τα δεύτερα Χριστούγεννα που γιορτάζει ο Αργεντινός ποντίφικας μετά την εκλογή του και η δημοτικότητά του σε όλον τον κόσμο συνεχίζει να αυξάνεται καθώς φέρεται ότι εισακούεται και από πιστούς άλλων θρησκειών.

Τα Χριστούγεννα, τη δεύτερη σημαντικότερη γιορτή για τους χριστιανούς μετά το Πάσχα, κατά παράδοση ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει το λεγόμενο μήνυμά του "προς την πόλη και την οικουμένη" (urbi et orbi) και κάνει έκκληση για να σταματήσουν οι αδικίες και οι πόλεμοι.

Μιλώντας στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας καταδίκασε τις "βάναυσες διώξεις" των μειονοτήτων από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους κάλεσε να μην αδιαφορούν για τα δεινά τόσων πολλών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Έκανε επίσης έκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις στις χώρες της Αφρικής, να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενώ καταδίκασε τις επιθέσεις των Πακιστανών Ταλιμπάν που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 130 μικρούς μαθητές την περασμένη εβδομάδα και ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που βοηθούν τα θύματα του Έμπολα.

"Ζητώ από τον Σωτήρα μας να φροντίσει για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Ιράκ και τη Συρία που για πολύ καιρό τώρα υφίστανται τις συνέπειες μιας συνεχιζόμενης σύρραξης και που, μαζί με εκείνους που ανήκουν σε άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, υφίστανται βίαιες διώξεις. Αυτά τα Χριστούγεννα ας τους φέρουν την ελπίδα, όπως επίσης και σε όλους τους εκτοπισμένους, τους εξόριστους και τους πρόσφυγες, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, από αυτήν την περιοχή και από όλον τον κόσμο", τόνισε