Στη βάση του σώματος των Πεζοναυτών στο Κανόε Μπέι στη Χαβάη βρέθηκαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ. 

Ένας άνδρας από το πλήθος φώναξε «Ούα!», όπως παραδοσιακά ζητωκραυγάζουν οι στρατιώτες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν ο Ομπάμα αναφέρθηκε στον επίσημο τερματισμό της αποστολής των μάχιμων στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπειτα από 13 χρόνια συγκρούσεων. 

«Λόγω της εξαιρετικής υπηρεσίας που προσέφεραν οι άνδρες και οι γυναίκες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι πολίτες του Αφγανιστάν έχουν μία ευκαιρία να ανοικοδομήσουν την χώρα τους» επισήμανε ο Ομπάμα.

Επίσης είπε στο πλήθος των 420 ανθρώπων, περιλαμβανομένων στρατιωτών και μελών των οικογενειών τους, ότι το Αφγανιστάν «δεν θα μετατραπεί ποτέ ξανά σε μία πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων». 

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επιπλέον τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα να βγάλουν εις πέρας «ορισμένες πολύ δύσκολες αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο» και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Ιράκ όπου ο διεθνής συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.