Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον των Ευρωπαϊκών χωρών διότι επικρίνουν την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης και τις κάλεσε αντ' αυτού να αναζητήσουν λύση σε αυτή που αποκάλεσε κλιμάκωση της Ισλαμοφοβίας στη Γηραιά Ήπειρο.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε μέσα ενημέρωσης τα οποία πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι έχει δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» για να υπονομεύσει την κυβέρνησή του κι ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες για διαφθορά σε βάρος του στενού κύκλου των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να μπει επί δεκαετίες, κατέκρινε τις εφόδους των αστυνομικών στα ΜΜΕ αυτά τονίζοντας ότι αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες, κάτι που ο Ερντογάν ήδη έχει απορρίψει. Σήμερα ο πρόεδρος της χώρας έκανε εκ νέου σαφή τη δυσαρέσκειά του, αλλά σε πολύ πιο σκληρούς τόνους.

«Δεν είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Ερντογάν μιλώντας σε κρατικούς λειτουργούς. «Δεν είμαστε σε καμιά περίπτωση μια χώρα στην οποία η Ευρώπη μπορεί να κουνάει το δάχτυλο και να την κατσαδιάζει. Αντί να επικρίνει εμάς, η Ευρώπη θα όφειλε να βρει μια λύση στον αυξανόμενο ρατσισμό και στην Ισλαμοφοβία», συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε ένα συμβάν στην πόλη Ντορμάγκεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) της Γερμανίας, όπου υπερεθνικιστές ζωγράφισαν ναζιστικά σύμβολα στους τοίχους τεμένους υπό ανέγερση, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ακόμη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών του 2015 ενδέχεται να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Ιουνίου θα ανοίξουν τον δρόμο για την ταχεία κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποσχόμενος ότι στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν «το έθνος μας και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».