Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν σκότωσαν ένα στέλεχος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν που πιστεύουν ότι είχε διαδραματίσει ρόλο στην επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές εναντίον ενός σχολείου για παιδιά στελεχών των ενόπλων δυνάμεων την 16η Δεκεμβρίου στην Πεσάβαρ, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 149 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές. 

Το στέλεχος αυτό των Ταλιμπάν, γνωστό με το προσωνύμιο «Σαντάμ», σκοτώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ανταλλαγή πυρών με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή Χάιμπερ, κοντά στην Πεσάβαρ (βορειοδυτικά), όπου διαπράχθηκε η σφαγή. 

«Ο διοικητής Σαντάμ, ένας διαβόητος τρομοκράτης, σκοτώθηκε σε μια ανταλλαγή πυρών με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Τζαμρούντ, στην περιοχή των φυλών Χάιμπερ», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Σαχάμπ Αλί Σαχ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πεσάβαρ. 

«Έξι συνεργοί του τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως ανακρίνονται από την αστυνομία.
Ο Σαντάμ πιστεύεται ότι συνέβαλε στην οργάνωση της επίθεσης στο σχολείο, αν και η φύση και η βαρύτητα της εμπλοκής του δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαντάμ ήταν ένα σημαντικό στέλεχος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (Τεχρίκ ι Ταλιμπάν Πακιστάν, TTP) και ο ίδιος, όπως και οι συνεργοί του, εμπλέκονταν σε πολλές πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που προκάλεσαν βαριές απώλειες. 

Ο στρατός από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι σκότωσε σήμερα 23 ισλαμιστές μαχητές, ανάμεσά τους «ορισμένους σημαντικούς διοικητές» τους, σε αεροπορικές επιδρομές στο Βόρειο Ουαζιριστάν, όπου ζουν κυρίως φυλές, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
«Μια τεράστια υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών και ένα σύστημα υπόγειων στοών» καταστράφηκαν, πρόσθεσε ο στρατός. 

Πολλοί Ταλιμπάν έχουν βρει καταφύγιο στην περιοχή Χάιμπερ μετά την έναρξη μιας εκτεταμένης επιχείρησης του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν τον Ιούνιο. 

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα, επιδρομή που εξαπέλυσε ένα τηλεχειριζόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις φερόμενοι ως ισλαμιστές στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ανέφερε ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν.