Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνεχίζουν τη μαζική ανταλλαγή κρατουμένων που άρχισε την Παρασκευή στο πλαίσιο συμφωνίας που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Μινσκ της Λευκορωσίας, οι οποίες δεν συνέτειναν στη διευθέτηση των βασικών διαφορών και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο. 

Οι δύο πλευρές προχώρησαν στην ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων η οποία άρχισε κατά ομάδες των δέκα, κοντά στην πόλη της Κοστιαντίνιβκα (45 χλμ. βόρεια του προπύργιου των ανταρτών, Ντονέτσκ). Συνολικά 222 αντάρτες --άνδρες και γυναίκες-- ανταλλάχθηκαν με 146 ουκρανούς στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

Οι κρατούμενοι, φορώντας πολιτικά και κρατώντας τσάντες, ήταν παρατεταγμένοι, οι μεν απέναντι στους δε, σε απόσταση 100 μέτρων μεταξύ τους. 

Εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) βρίσκονταν στο σημείο και παρατηρούσαν την ανταλλαγή, η οποία πραγματοποιήθηκε τη νύχτα σε αυτοκινητόδρομο που φωτιζόταν μόνο από μερικά φανάρια αυτοκινήτων.
"Είμαι ευτυχισμένος που γυρίζω στο σπίτι, που θα δω τους γονείς μου και τη γυναίκα μου οι οποίοι ακόμη δεν ξέρουν (ότι απελευθερώθηκα)", δήλωσε ο 28χρονος Αρτέμ Σιουρίκ, γιατρός των στρατευμάτων του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών που κρατείτο αιχμάλωτος εδώ και τέσσερις μήνες. 

"Θέλω μόνο να φάω αυγά τηγανητά και να μιλήσω με τους γονείς μου", δήλωσε ο 21 ετών Ντενίς Μπαλμπούκοφ, αντάρτης που απελευθερώθηκε και που δεσμεύτηκε να "ξαναπάει στη μάχη". 

Ωστόσο όλοι δεν επιστρέφουν στην ουκρανική πλευρά. Ένας από αυτούς, ο Αλεξέι Σαμσόνοφ, που πολέμησε στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, εξηγεί ότι καθώς έχει γεννηθεί στη Ρωσία, θέλει να επιστρέψει στην γενέτειρά του. 

Οι φυλακισμένοι τους οποίους παρουσίασαν οι αντάρτες κρατούνταν στην περιοχή του Ντονέτσκ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος των αυτονομιστών Ντάρια Μορόζοβα. Η ανταλλαγή πέντε κρατουμένων από τη γειτονική αποσχισθείσα δημοκρατία του Λουχάνσκ αναμένονταν το Σάββατο. 

Η μαζική ανταλλαγή κρατουμένων είναι η μόνη απτή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη κατά τις διαβουλεύσεις μεταξύ της Ομάδας Επαφής την οποία αποτελούν εκπρόσωποι του Κιέβου, της Μόσχας και του ΟΑΣΕ, και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Οι διαπραγματεύσεις που είχαν προγραμματιστεί να συνεχιστούν χθες στο Μινσκ, δεν πραγματοποιήθηκαν.