Σχεδόν 15.000 άνθρωποι πέρασαν τη χθεσινή νύκτα σε κέντρα φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν εκτάκτως στη Σαβοΐα, στις γαλλικές Άλπεις, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων οι οποίες παρέλυσαν το οδικό δίκτυο ενώ πολυάριθμοι αυτοκινητιστές υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύκτα μέσα στα οχήματά τους.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις κι ένα επεισόδιο χαλαζόπτωσης που επέφερε πολλά ατυχήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κίνηση εκδρομέων προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα, προκάλεσαν ένα μαύρο Σάββατο στις γαλλικές Άλπεις.

"Δεν έχουμε εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που πέρασαν τη νύκτα στα οχήματά τους", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της νομαρχίας της Σαβοΐας, όπου 15.000 οχήματα παρέμεναν αποκλεισμένα χθες το βράδυ. "Ουδεμία κατάσταση κινδύνου μας αναφέρθηκε", πρόσθεσε κάνοντας λόγο για "ευαίσθητες καταστάσεις εξαιτίας του εκνευρισμού, αλλά όχι για επεισόδια".

Η νομαρχία είχε καλέσει χθες, Σάββατο, τους αυτοκινητιστές να σταματήσουν και να αναζητήσουν ένα καταφύγιο για τη νύκτα".

Σχεδόν 10.000 θέσεις ήταν διαθέσιμες στο νομό σε περίπου 40 κοινότητες. Δύο άλλες νομαρχίες, των Άνω Άλπεων και της Άνω Σαβοΐας, διέθεσαν επίσης πολλές εκατοντάδες κλίνες στο πλαίσιο της έκτακτης φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, το μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών κατέφυγε στα έκτακτα κέντρα υποδοχής, η πληρότητα στα οποία άγγιξε το 100%.

"Έμειναν ανοικτά 83 κέντρα φιλοξενίας", διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί.