Οι Κροάτες ψηφίζουν σήμερα έναν νέο αρχηγό του κράτους, αλλά κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους για το εν λόγω αξίωμα, το οποίο έχει κυρίως τελετουργικό χαρακτήρα σ' αυτό το νεώτερο μέλος της ΕΕ, δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), θεωρείται φαβορί, αν και η αποτυχία της κυβέρνησης να σταματήσει την οικονομική ύφεση έχει διαβρώσει πολύ τη δημοτικότητα του SDP πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

"Το SDP βλέπει μια νίκη του Γιοσίποβιτς σαν ένα είδος σωσίβιου πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι", λέει ο Αντζέλκο Μιλάρντοβιτς, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Σπουδών για την Παγκοσμιοποίηση, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Ζάγκρεμπ.

Ο Γιοσίποβιτς, ένα ήπιων τόνων νομικός και συνθέτης κλασικής μουσικής, ήταν πρώτος στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος στο δεύτερο γύρο, στις 11 Ιανουαρίου, με την Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς του συντηρητικού HDZ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

"Τα πάντα είναι δυνατά στο δεύτερο γύρο, αλλά για το HDZ, το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είναι σχεδόν αδιάφορο. Τόσο πολλές πιθανότητες έχει να επιστρέψει στην εξουσία στις γενικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, με δεδομένα την αποτυχία του SDP να τηρήσει τις υποσχέσεις του και την απώλεια της εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Μιλάρντοβιτς.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν γύρω στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας).