Η μάχιμη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf, Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια) υπέστειλε σήμερα τη σημαία της σηματοδοτώντας την οριστική αποχώρησή της από τη χώρα, όπου η εξέγερση των Ταλιμπάν δεν φαίνεται να εξασθενεί έπειτα από 13 χρόνια στρατιωτικής επέμβασης της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο διοικητής της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αμερικανός στρατηγός Τζον Κάμπελ έκανε έναν θετικό απολογισμό της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στη χώρα. "Μαζί ... βγάλαμε τους Αφγανούς από τα σκοτάδια και την απελπισία και τους δώσαμε ελπίδα για το μέλλον", δήλωσε.

Το ΝΑΤΟ δεν γνωστοποίησε τις λεπτομέρειες αυτής της τελετής παρά μόνο σήμερα την τελευταία στιγμή λόγω της απειλής επιθέσεων εκ μέρους των Ταλιμπάν, στόχος των οποίων υπήρξε επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια η αφγανική πρωτεύουσα.

Την 1η Ιανουαρίου θα πάρει τη σκυτάλη από την ISAF η αποστολή "Αποφασιστική Υποστήριξη", τα 12.500 μέλη της οποίας θα βοηθήσουν στην εκπαίδευση του αφγανικού στρατού. Η ISAF έχασε από το 2001 3.485 στρατιωτικούς.

"Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε παραμένει δύσκολος, αλλά θα θριαμβεύσουμε", τόνισε ο στρατηγός Κάμπελ.

Μολονότι η σημαία της ISAF υπεστάλη σήμερα στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους δεν παραδίδουν τα όπλα.

"Τα 13 χρόνια της αποστολής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ήταν μια απόλυτη αποτυχία στο Αφγανιστάν. Η σημερινή τελετή είναι η αποτυχία τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τους όρους που τίθενται από τους Ταλιμπάν για να υπάρξει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση. "Δεν θα πραγματοποιήσουμε ειρηνευτικές συνομιλίες εφόσον είναι παρόντα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν", τόνισε.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες, εγγυώνται πλέον μόνες τους την ασφάλεια έναντι των Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν τη χώρα από το 1996 ως το 2001.

Η ISAF είχε μέχρι και 130.000 στρατιώτες από περίπου 50 χώρες το 2011, κατά την κορύφωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

TAGS