Το 2014 το ψυχροπολεμικό κλίμα άλλων δεκαετιών επανήλθε στο προσκήνιο και επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης Ρωσίας -  ΝΑΤΟ αυτή τη φορά ήταν η Ουκρανία. Η προσάρτηση της Κριμαίας και ο εμφύλιος που ακολούθησε στα ανατολικά, ήταν αρκετά ώστε να πυροδοτηθεί εκ νέου το κλίμα, με τις σχέσεις της Μόσχας με τις δυτικές χώρες να περνούν τη χειρότερη φάση τους εδώ και δεκαετίες.

Αυτές ακριβώς οι εξελίξεις αποτυπώνονται και στο νέο επικαιροποιημένο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βασική εξωτερική απειλή για τη χώρα είναι η «συνεχιζόμενη αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και η ενίσχυση του οργανισμού με παγκόσμιες λειτουργίες που υλοποιούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και «η επέκταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του στα σύνορα με τη Ρωσία».

Στο στόχαστρο των ρώσων στρατηγών μπαίνουν ξεκάθαρα η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι χώρες που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ, στον τελευταίο γύρο επέκτασης προς την ανατολική Ευρώπη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Το νέο δόγμα προβάλει ως κίνδυνο για την ασφάλεια της Ρωσίας τις «απόπειρες αποσταθεροποίησης» γειτονικών και συμμαχικών χωρών. Εδώ «φωτογραφίζεται» η Ουκρανία, η οποία την περασμένη εβδομάδα εγκατέλειψε το καθεστώς της «αδέσμευτης χώρας» σε συνέχεια των προσπαθειών του προέδρου Ποροσένκο για προσέγγιση με τους δυτικούς.

«Η ανάπτυξη στρατευμάτων στα εδάφη των γειτόνων της Ρωσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολιτική και στρατιωτική πίεση» σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νέο δόγμα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις προσπάθειες των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα σύστημα το οποίο θα αδρανοποιεί στόχους με τεράστια ακρίβεια, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα:

«Η δημιουργία παγκόσμιων στρατηγικών αντιπυραυλικών συστημάτων που παραβλέπουν την εδραιωμένη παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων στα πυρηνικά όπλα, η εφαρμογή της αντίληψης περί «πρώτου χτυπήματος» σκοπεύουν στην ανάπτυξη όπλων στο διάστημα καθώς και υψηλής ακρίβειας συστημάτων μεγάλης εμβέλειας».

Πάντως, για πρώτη φορά το γενικό επιτελείο απαντά, έστω και ασαφώς, σε αυτό το ερώτημα. Στις θεωρητικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων προστίθεται και η χρήση όπλων ακριβείας ως «μέρος στρατηγικών αποτρεπτικών μέτρων».

Ένας νέος παράγοντας που έρχεται στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της Μόσχας είναι η Αρκτική, μία περιοχή γύρω από την οποία ο παγκόσμιος ανταγωνισμός οξύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και δίδεται σιγά – σιγά η δυνατότητα εκμετάλλευσης των τεράστιων ορυκτών πόρων που κρύβει το υπέδαφός της.

Οι νέες προτεραιότητες του ρωσικού στρατού, έρχονται σε μία στιγμή που υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Παρά την τεράστια ύφεση που έχουν προκαλέσει οι δυτικές κυρώσεις, οι δαπάνες για εξοπλισμούς το 2015 θα αυξηθούν κατά 30% στα 63 δις. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το 2015 προβλέπεται ιδιαίτερα «θερμή» χρονιά για τη Ρωσία...