Ήταν μια νίκη που ονειρεύονταν καιρό οι αντίπαλοι του προέδρου Άσαντ: αντάρτες κατέλαβαν μια σημαντική βάση του στρατού στη βόρεια Συρία ύστερα από προσπάθειες που κράτησαν ένα χρόνο. Αλλά το κλίμα στη μεθοριακή τουρκική πόλη Αντάκια, που έχει πλημμυρίσει από Σύρους πρόσφυγες, είναι μάλλον πικρό παρά πανηγυρικό, γράφουν οι New York Times.

Επικεφαλής της επίθεσης αυτού του μήνα ήταν το Μέτωπο Νόσρα, η πτέρυγα της αλ Κάιντα στη Συρία, που διεκδικεί και τη νίκη. Όσο για τους πρώτους Σύρους που ξεσηκώθηκαν κατά του Άσαντ το 2011 - τόσο πολίτες όσο και λιποτάκτες του στρατού -, παρακολούθησαν τη μάχη από μακρυά. Στη Συρία δεν μπορούν να μπουν, καθώς κινδυνεύει η ζωή τους τόσο από τους εξτρεμιστές του Νόσρα όσο και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Καθώς ο πόλεμος στη Συρία οδεύει προς τον τέταρτο χρόνο, το πεδίο των μαχών είναι ουσιαστικά χωρισμένο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εξτρεμιστές. Και πολλοί Σύροι νιώθουν ότι η επανάσταση στην οποία στήριξαν τις ελπίδες τους απέτυχε.

Διάφορες αντάρτικες οργανώσεις πολεμούν τόσο μεταξύ τους όσο και εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και των συμμάχων τους, των σιιτικών πολιτοφυλακών. Με λίγα λόγια, σε μια χώρα όπου έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο 200.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ένα εκατομμύριο, το χάος είναι απόλυτο.

Στη βόρεια και την ανατολική Συρία, όπου οι αντίπαλοι του Άσαντ κατήγαγαν νίκες στην αρχή του πολέμου και ονειρεύονταν να εγκαταστήσουν τοπικές διοικήσεις, οι εθνικιστικές αντάρτικες οργανώσεις που λέγονται Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι πλέον αναγκασμένες είτε να πολεμούν κάτω από την ομπρέλα των εξτρεμιστών είτε να περάσουν στην παρανομία ή να φύγουν από τη χώρα.

«Η επανάσταση κοιμάται τώρα», λέει ο Μαϊσάρα, που κατάγεται από την πόλη Σαρακέμπ της βόρειας Συρίας και το 2011 οργάνωσε την εξέγερση των κατοίκων στην περιοχή. Σήμερα, περιορίζεται να βοηθά τους πρόσφυγες στην Αντάκια. Και οι μαχητές του αρκούνται στη φρούρηση της πόλης.

«Δεν ξέρουμε πότε θα ξυπνήσει η επανάσταση», συνεχίζει. «Οι Σύροι θα γεννήσουν περισσότερα παιδιά, κι ίσως τα παιδιά αυτά συνεχίσουν την επανάσταση».

Η συριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Ενώ είναι μάλλον απίθανο να ανατραπεί ο Άσαντ, το βέβαιο είναι ότι δεν ασκεί έλεγχο σε όλη τη χώρα. Παρόλο που οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της Χομς, δεν έχουν μπορέσει να εκδιώξουν τους αντάρτες από την περιοχή Αλ Ουάερ. Δέχονται επιθέσεις από εξτρεμιστές τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια και προσπαθούν για μήνες να περικυκλώσουν τους αντάρτες στο Χαλέπι.

Οι αυξανόμενες απώλειες στους κόλπους του στρατού έχουν προκαλέσει κόπωση και απογοήτευση. Ένταση δημιουργήθηκε και στην επαρχία Σουέιντα της νότιας Συρίας, όταν η κυβέρνηση έδειξε να υπαναχωρεί από τη δέσμευσή της να επιτρέψει στους νέους κατοίκους να ενταχθούν σε τοπικές αμυντικές δυνάμεις και όχι στον στρατό.

Ένας Σύρος που μιλά τακτικά με αξιωματούχους ασφαλείας και στελέχη των Αλεβιτών, οι οποίοι στηρίζουν τον Άσαντ, είπε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ότι πολλά στελέχη της κυβέρνησης θα ήθελαν έναν πολιτικό συμβιβασμό. Καθώς όμως ο στενός πυρήνας του προέδρου είναι σθεναρά αντίθετος σε οποιονδήποτε συμβιβασμό, φαίνεται πως η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική ενός αντάρτικου που θα κρατήσει πολύ.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι όσο ο Άσαντ είναι στην εξουσία, ο πόλεμος θα τελειώσει», τονίζει.

Στην Κωνσταντινούπολη, την Αντάκια και τη γειτονική πόλη Ρεϊχανλί, πολλοί από τους αντάρτες και ακτιβιστές που αντιτίθενται στον Άσαντ, το Μέτωπο Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα παραδοθεί τελικά είτε σε αυτές τις εξτρεμιστικές οργανώσεις είτε στην κυβέρνηση.

Η πτώση της στρατιωτικής βάσης στο Ουάντι αλ Ντέιφ, λένε, δείχνει την κυριαρχία του Μετώπου Νόσρα. Και άλλες αντάρτικες οργανώσεις είχαν πολιορκήσει τη βάση, χωρίς επιτυχία. Το Νόσρα πέτυχε να καταλάβει τη βάση αφού προηγουμένως είχε ανακαταλάβει την επαρχία από τη Χαρακάτ Χαζμ και το Μέτωπο Σύρων Επαναστατών, δύο οργανώσεις που μέχρι πρόσφατα αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλούσαν «νέα ελπίδα της αντιπολίτευσης».

Οι οργανώσεις αυτές είχαν λάβει αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικούς πυραύλους TOW και οι διοικητές του ήλπιζαν να λειτουργήσουν ως χερσαία δύναμη στην αμερικανική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Τελευταία, όμως, είδαν την αμερικανική δύναμη να μειώνεται, καθώς η Ουάσινγκτον έχει αλλάξει στρατηγική και προσπαθεί να οικοδομήσει μια νέα δύναμη εκ του μηδενός.

Το πώς εξελίχθηκε η μάχη στο Ουάντι αλ Ντέιφ παραμένει άγνωστο. Οι πληροφορίες όμως καθιστούν σαφή δύο πράγματα. Πρώτον, χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικοί πύραυλοι. Δεύτερον, το Νόσρα διεκδικεί τη νίκη. Αυτό σημαίνει είτε ότι οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ αντάρτες συνεργάστηκαν με το Νόσρα, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, είτε ότι το Νόσρα κατέσχεσε τον οπλισμό τους.