Οι αρχηγοί ή αντιπρόσωποι από 61 λιβυκές φυλές εκφράζουν τη βούλησή τους να οικοδομήσουν μια "ενωμένη Λιβύη", "μόλις ο δικτάτορας (ο Μουάμαρ Καντάφι) φύγει", σε δήλωσή τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Παρίσι από το γάλλο συγγραφέα Μπερνάρ-Ανρί Λεβί (φωτό), υποστηρικτή της λιβυκής εξέγερσης. "Απέναντι στις απειλές που ασκούν πίεση στην ενότητα της χώρας μας, απέναντι στους ελιγμούς και την προπαγάνδα του δικτάτορα και της οικογένειάς του, δηλώνουμε επισήμως το εξής. Τίποτε δεν θα καταφέρει να μας διχάσει. Συμμεριζόμαστε το ίδιο ιδανικό μιας Λιβύης ελεύθερης, δημοκρατικής και ενωμένης", αναφέρεται στο κείμενο, που συντάχθηκε στις 12 Απριλίου στη Βεγγάζη, προμαχώνα της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

Λιβύη του αύριο, μόλις ο δικτάτορας φύγει, θα είναι μια Λιβύη ενωμένη, η πρωτεύουσα της οποίας θα είναι η Τρίπολη και όπου θα είμαστε επιτέλους ελεύθεροι να σχηματίσουμε μια κοινωνία των πολιτών σύμφωνα με τις ευχές μας", επιμένουν οι 61 υπογράφοντες το κείμενο αυτό, σε μια χώρα όπου το κύρος των φυλών θεωρείται σημαντικό.

"Εμείς οι Λίβυοι αποτελούμε μία ενιαία φυλή: τη φυλή των ελεύθερων Λίβυων, που αγωνίζεται εναντίον της καταπίεσης και του κακόβουλου πνεύματος του διχασμού", διαβεβαιώνουν οι αντιπρόσωποι αυτών των φυλών, ευχαριστώντας τη Γαλλία και την Ευρώπη "που εμπόδισαν τη σφαγή" την οποία υποσχόταν ο Μουάμαρ Καντάφι.

"Οι 61 υπογράφοντες καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης. Καθεμιά από τις φυλές της Λιβύης εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο", διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συγγραφέας Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος υποστηρίζει ενεργά το λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο Μετάβασης, το όργανο της εξέγερσης, και ο οποίος έχει επισκεφθεί από το Μάρτιο δύο φορές τη χώρα αυτή.

"Μέσα σ' αυτό τον κατάλογο των 61 υπογραφών, ορισμένες φυλές μπορεί να εκπροσωπούνται 100%, άλλες είναι ακόμη διαιρεμένες", πρόσθεσε.

Το κείμενο αυτό "διαψεύδει την προκατάληψη ότι υπάρχει η Τριπολίτιδα και σε μικρότερο βαθμό η Φεζάν που παραμένουν τα οχυρά, απέναντι στην εξεγερμένη Κυρηναϊκή, ενός κανταφισμού που παραμένει ισχυρός", υποστηρίζει ο διανοούμενος σε ένα σχόλιό του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιθεώρησής του "La Regle du jeu" (Ο κανόνας του παιγνιδιού).

"Το κείμενο φέρει την υπογραφή του Μουφτάχ Ματούκ Αλ Ουερφάλι, αρχηγού της φυλής των Ουαρφάλα που, βρίσκεται στο Μπανιουαλίντ και είναι μία από τις μεγαλύτερες φυλές στη δυτική χώρα", αναφέρει ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, ο οποίος υπογραμμίζει επίσης την υπογραφή του Χαλίφα Σάλεχ Αλ Καντάφι, ενός από τους υπεύθυνους της φυλής του λίβυου ηγέτη.

Νέα πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Μιζουράτα

Οι αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια της νύχτας ανάγκασαν τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να υποχωρήσουν από μία από τις θέσεις που είχαν καταλάβει στη Μιζουράτα, όμως σήμερα προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς εναντίον της περιοχής όπου βρίσκεται το λιμάνι, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

"Οι δυνάμεις του Καντάφι υποχώρησαν χθες έπειτα από τις αεροπορικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ από την περιοχή του λιμανιού όπου είχαν λάβει θέση. Οι επιθέσεις κατέστρεψαν ολοσχερώς 37 στρατιωτικά οχήματα", δήλωσε ο Ρέντα εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Ρόιτερς.

"Σήμερα το πρωί οι δυνάμεις του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν μία περιοχή περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Χρησιμοποιούν πυραύλους Γκραντ (...) Πολεμικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τα περίχωρα της Μιζουράτας όμως δεν έχω ακούσει τον ήχο επιθέσεων", πρόσθεσε.
TAGS