Ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης του Μπαχρέιν διέψευσε ότι απολύθηκαν υπάλληλοι μετά τις διαδηλώσεις - κυρίως σιιτών - πολιτών με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό του σουνιτικού βασιλείου. Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπαχρέιν λένε ότι εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν διότι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις. Οι αρχές του Μπαχρέιν υποστήριξαν ότι τιμώρησαν μόνο εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα στις κινητοποιήσεις.

"Ως τώρα, ουδείς έχει απολυθεί για πειθαρχικούς λόγους", δήλωσε ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης Άχμαντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ζάγιεντ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, προσθέτοντας πως τα όποια πειθαρχικά μέτρα αποφασιστούν θα επιβληθούν μόνο για αυστηρά καθορισμένα διοικητικά και ποινικά αδικήματα.

Σε δηλώσεις του που μετέδωσε αργά την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA, διέψευσε "αυτό που έχει λεχθεί περί καθαίρεσης ενός αριθμού (δημοσίων) υπαλλήλων σε θέσεις της δημόσιας διοίκησης".

Το θέμα έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στη σιιτική πλειοψηφία και στη σουνιτική βασιλική οικογένεια, η οποία έχει κατηγορήσει το σιιτικό - αλλά όχι αραβικό - Ιράν ότι συνδαυλίζει τις διαδηλώσεις σε συνεργασία με τους ομοθρήσκους του.

Το υπουργείο Υγείας του Μπαχρέιν έστειλε χθες στην εισαγγελία τα ονόματα 30 υπαλλήλων του οι οποίοι απηλλάγησαν των καθηκόντων τους για "ενέργειες που φαίνεται ότι συνιστούν εγκλήματα". Ανέφερε ότι άλλοι 10 υπάλληλοί του που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Το Μπαχρέιν, όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχει μια συμφωνία "ελεύθερου εμπορίου" με τις Ηνωμένες Πολιτείες που η ένωση συνδικάτων AFL-CIO κάλεσε την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα να αναστείλει για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων στη χώρα.

Οργανώσεις και ακτιβιστές που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα έκαναν λόγο για συνέχιση της καταδίωξης σιιτών και "συστηματικών παραβιάσεων" δικαιωμάτων, επτά εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων. Οι ακτιβιστές σημείωσαν τις προσαγωγές στη στρατιωτική δικαιοσύνη, τις συλλήψεις εκατοντάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων γυναικών, την καταστροφή χώρων λατρείας και τις "αυθαίρετες απολύσεις" στο μικρό βασίλειο του Κόλπου.

Τα επεισόδια βίας στην διάρκεια των διαδηλώσεων έχουν προκαλέσει σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το θάνατο 24 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 4 αστυνομικών.

Τουλάχιστον 567 άνθρωποι, ανάμεσά τους 38 γυναίκες, κρατούνται από τις αρχές, δήλωσε ο πρώην σιίτης βουλευτής Μάταρ Μάταρ, ενώ κατά τον ίδιο πάνω από 1.000 σιίτες έχουν συλληφθεί συνολικά στην διάρκεια της καταστολής των κινητοποιήσεων.

"Είμαστε σε επαφή με διεθνείς οργανώσεις για να προσελκύσουμε την προσοχή στις συστηματικές παραβιάσεις", δήλωσε ο πρώην βουλευτής, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη "σιωπή της διεθνούς κοινότητας" για να συνεχίσει την καταστολή.

Ο κ. Μάταρ δήλωσε ότι επτά σιίτες διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου καθώς κατηγορούνται για τους φόνους δύο αστυνομικών στην διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν από την πλευρά του κάνει λόγο για 817 κρατούμενους περιλαμβανομένων 71 γυναικών, "φαινόμενο καινοφανές στο Μπαχρέιν", σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού Νάμπιλ Ρατζάμπ.

Πολλές οργανώσεις καταδίκασαν τις αρχές για την καταστολή ειδικά του ιατρικού προσωπικού.

"Θα μπορούσαμε πλέον να μιλήσουμε περί πολιτικής διακρίσεων βάσει του θρησκευτικού δόγματος", δήλωσε ο Ρατζάμπ αναφερόμενος στις εφόδους αστυνομικών σε νοσοκομεία και σε σχολεία όπου απαίτησαν οι σιίτες εργαζόμενοι να βρίσκονται χωριστά από τους σουνίτες.