Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που σημειώνονται στη Μαλαισία, τη νότια Ταϊλάνδη και σε τμήματα των Φιλιππίνων.

Στη Μαλαισία, χιλιάδες άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, και η κυβέρνηση δέχεται για μία ακόμη φορά επικρίσεις για ολιγωρία.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι τα "εξαιρετικά υψηλά" επίπεδα των υδάτων εμποδίζουν το έργο των διασωστών την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας ανήλθε σε 21. Στη γειτονική νότια Ταϊλάνδη 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τις περισσότερες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν απών στη διάρκεια της φυσικής καταστροφής και μάλιστα κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του στις οποίες εμφανίζεται να παίζει γκολφ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Χαβάη.

Στην Ταϊλάνδη πλημμύρες σημειώθηκαν στις πέντε νότιες επαρχίες Ναραθιουάτ, Γιάλα, Πατανί, Παθαλούνγκ και Σονγκλά και περίπου 10.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Στις κεντρικές και νότιες Φιλιππίνες, τροπική καταιγίδα προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Τμήματα των περιοχών αυτών επλήγησαν πρόσφατα από δύο ισχυρούς τυφώνες που στοίχισαν τη ζωή σε 16 ανθρώπους.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση που καταπλάκωσε το σπίτι τους στην πόλη Ταναουάν στο Λέιτε.