Στην αναστολή των  καθηκόντων τεσσάρων εισαγγελέων που είχαν κάνει έρευνες στο στενό περιβάλλον του προέδρου Ερντογάν προχώρησε το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Τουρκίας.

Το HSYK ενδέχεται αργότερα να προχωρήσει στην απόλυση αυτών των τεσσάρων λειτουργών, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η έρευνα για διαφθορά, η οποία δημοσιοποιήθηκε με επιδρομές που έγιναν πέρυσι στις 17 Δεκεμβρίου, οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών και έκανε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό, μεταθέτοντας χιλιάδες αστυνομικούς και εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς.

Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα για διαφθορά, είχαν παραμερισθεί από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων είχαν τεθεί υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων των παιδιών πρώην υπουργών.

Νέοι εισαγγελείς διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, οι οποίοι τον Οκτώβριο απέσυραν τις κατηγορίες.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τον πρώην σύμμαχό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, για να υπονομεύσει την εξουσία του.

Τον Ιούλιο, το HSYK άρχισε μια έρευνα γύρω από τη δουλειά των τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έκαναν πολιτικά σχόλια στο Twitter και ότι έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Οι τέσσερις εισαγγελείς θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.