Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλεξε τα ονόματα τουλάχιστον 453 ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί στις σχεδόν έξι εβδομάδες των διαδηλώσεων για δημοκρατία στη Συρία. Διεθνής κατακραυγή και αιτήματα για κυρώσεις. Ερωτηθείς ποιος ευθύνεται για τους θανάτους, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν είπε "δεν χρειάζεται σχόλιο αυτό. Τα ονόματα που έχουμε είναι από τη Ντεράα, την Δαμασκό, τα προάστια της Δαμασκού και τα παράλια".

Η μαζική επέμβαση του στρατού στη Ντεράα, λίκνο των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων στη Συρία, προκάλεσε πάνω από 30 θανάτους μέσα σε δύο ημέρες, επιτείνοντας την αυξανόμενη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, καθώς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο για το ζήτημα την Παρασκευή.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τρίτη και πάνω από 25 την Δευτέρα στην Ντεράα.

Διεθνής κατακραυγή και αιτήματα για κυρώσεις

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της ηγεσίας της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία εκλήθη σήμερα στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της συριακής ηγεσίας θα εξετασθεί, υποστηρίζουμε έντονα τέτοιες κυρώσεις", δήλωσε ο Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Παράλληλα και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συζητήσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε συνάντηση των εκπροσώπων τους την Παρασκευή, κατά την οποία θα εξεταστούν διάφορα μέτρα, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Στίβεν Βανάκερε, ζήτησε σήμερα την επιβολή κυρώσεων, αναφερόμενος στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στη χορήγηση βίζας (θεώρηση διαβατηρίου), σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα "σημείο χωρίς επιστροφή".

Στο μεταξύ, η πρέσβειρα της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ εκλήθη σήμερα στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να της επισημανθεί η καταδίκη από το Παρίσι "της κλιμάκωσης της καταπίεσης" στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

"Καλέσαμε την πρέσβειρα της Συρίας στο Κε ντ' Ορσέ. Αυτή τη στιγμή γίνεται δεκτή από τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού", δήλωσε ο εκπρόσωπος Μπερνάρ Βαλερό. "Θέλουμε να της υπενθυμίσουμε την καταδίκη μας για την κλιμάκωση της καταπίεσης, το αίτημά μας να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση η προσφυγή στη βία εναντίον του πληθυσμού και το αίτημά μας να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι", διευκρίνισε.

Η Γαλλία ύψωσε χθες τους τόνους εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, καθώς ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατήγγειλε την "απαράδεκτη βαναυσότητα" της καταστολής των διαδηλώσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε παράλληλα γνωστό πως το Παρίσι ζητεί τη λήψη "ισχυρών μέτρων" από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του παγκόσμιου οργανισμού θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ειδική σύνοδο για την κατάσταση στη Συρία, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. "Θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος του Συμβουλίου την Παρασκευή στις 11.00 (τοπική ώρα, 12.00 ώρα Ελλάδας) για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Σέντρικ Σαπέι. Ο ίδιος επισήμανε πως το αίτημα για τη διεξαγωγή της συνόδου διατυπώθηκε από τις ΗΠΑ.