"Κίτρινο συναγερμό" για εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους τη σημερινή, τελευταία ημέρα του έτους, εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας.

Ο "κίτρινος συναγερμός" αφορά όλη τη Βουλγαρία, εκτός των περιοχών Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σμόλιαν και Στάρα Ζαγόρα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου στη βορειοδυτική Βουλγαρία, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες περιοχές που έχουν επηρεαστεί από το κύμα ψύχους.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στις περιοχές Βράτσα, Μοντάνα, Λόβετς και Πλέβεν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 1.500 έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Βουλγαρίας έχει αρχίσει να εξομαλύνεται σιγά σιγά, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι αποκλεισμένοι δρόμοι στην περιφέρεια του Βίντιν.

Για σήμερα, η μίνιμουμ θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές θα είναι μεταξύ -7 και -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βορειοδυτικά θα πέσει ακόμη περισσότερο, στους -14 έως -15 βαθμούς Κελσίου. Μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές αναμένεται ο υδράργυρος ν' ανέβει λίγο πάνω από το 0 κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ισχυροί άνεμοι αναμένεται να "σαρώσουν" περιοχές τόσο στη βορειοδυτική όσο και στην ανατολική και νότια Βουλγαρία, ενώ ο καιρός αναμένεται θυελλώδης στα νοτιοανατολικά.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τις πρώτες ημέρες του 2015.