Ορκίστηκε ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τυνησίας, ο 88χρονος Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι.

Ο Εσέμπσι έδωσε σήμερα τον προεδρικό όρκο ενώπιον του κοινοβουλίου της Τυνησίας. «Ορκίζομαι στον Παντοδύναμο Θεό να διαφυλάξω την ανεξαρτησία της Τυνησίας και την εδαφική ακεραιότητά της, να σέβομαι το Σύνταγμά της και τη νομοθεσία της, να επαγρυπνώ για τα συμφέροντά της και να της είμαι πιστός. Ως αρχηγός του κράτους δεσμεύομαι να είμαι πρόεδρος όλων των Τυνήσιων (...) θα είμαι ο εγγυητής της εθνικής ενότητας», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει μέλλον για την Τυνησία χωρίς την εθνική συμφιλίωση», πρόσθεσε.

Οι επικριτές του νέου προέδρου και πρωταγωνιστές της επανάστασης του 2011 εκφράζουν ανησυχίες για την παρουσία στο στενό περιβάλλον του πρώην στελεχών του κόμματος του ανατραπέντος προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.

Ο Καΐντ Εσέμπσι κέρδισε στις 21 Δεκεμβρίου με περίπου 55% των ψήφων το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντίπαλο τον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στο προεδρικό μέγαρο της Καρχηδόνας για την τελετή μεταβίβασης των προεδρικών καθηκόντων.

Η Τυνησία πέρασε τέσσερα δυσκολα χρόνια μετάβασης μετά την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι από την εξουσία. Η χώρα ωστόσο ουδέποτε βυθίσθηκε στο χάος, τον πόλεμο ή την καταπίεση, μια εξαίρεση ανάμεσα στα κράτη της Αραβικής Άνοιξης.

Ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι είναι ένας βετεράνος της τυνησιακής πολιτικής που είχε υπηρετήσει ως υπουργός υπό το αυταρχικό καθεστώς του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα και στη συνέχεια, για σύντομο χρονικό διάστημα, ως πρόεδρος του κοινοβουλίου του Μπεν Άλι, πριν αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή.

Επέστρεψε στο προσκήνιο χάρη στην επανάσταση και τέθηκε για μερικούς μήνες επικεφαλής της κυβέρνησης για να οργανώσει τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση, την πρώτη ελεύθερη ψηφοφορία στην ιστορία της Τυνησίας, την οποία κέρδισαν οι ισλαμιστές του Ενάχντα.

Στη διάρκεια των τριών επόμενων ετών, οικοδόμησε το κόμμα του, το Νιντάα Τουνές, έναν σχηματισμό που αποτελείται από πολλαπλά ρεύματα, στα οποία περιλαμβάνονται αντιπρόσωποι του ανατραπέντος καθεστώτος, και επιβλήθηκε ως ο κύριος αντίπαλος των ισλαμιστών τους οποίους κατηγορεί ότι οδήγησαν την Τυνησία στο χείλος του γκρεμού.