Συνάντηση με εκπροσώπους πέντε συνδικάτων της αστυνομίας είχε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης που πρόσφατα κλιμακώθηκε εξαιτίας της δολοφονίας δύο αστυνομικών μέσα στο περιπολικό τους εν ώρα υπηρεσίας.

Η συνάντηση στην οποία μετείχε και ο αρχηγός της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον «επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση ενός χρήσιμου διαλόγου και στην εύρεση τρόπων» προσέγγισης αστυνομίας και πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της δημαρχίας Φιλ Ουάλζακ.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στη συνάντηση δεν υπήρξε πρόοδος.

Ο δήμαρχος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο. Δέχθηκε επικρίσεις από την αστυνομία της πόλης μετά τη δολοφονία δύο αστυνομικών στις 20 του μηνός στο Μπρούκλιν από ένοπλο διαταραγμένο άνδρα που δήλωνε ότι ήθελε να εκδικηθεί για τους θανάτους δύο μαύρων από αστυνομικούς και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Οι επικεφαλής δύο συνδικάτων είχαν κατηγορήσει τον δήμαρχο ότι έχει αίμα στα χέρια του μετά τη διπλή δολοφονία, εκτιμώντας ότι τροφοδότησε την ένταση υιοθετώντας μια υπερβολικά ήπια στάση απέναντι στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας που κατήγγελλαν τους θανάτους μαύρων.

«Ο δήμαρχος και ο αρχηγός της αστυνομίας είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την εγκληματικότητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της, να στηρίξουν τους ένστολους, άνδρες και γυναίκες, που με αυταπάρνηση μας προστατεύουν κάθε μέρα, καθώς και να βρουν τρόπους προσέγγισης της αστυνομίας και των πολιτών», πρόσθεσε ο Ουάλζακ.

«Βασική μέριμνά μας είναι η ασφάλεια των αστυνομικών μας και των πολιτών μας. Δεν υπήρξε απόφαση. Πιστεύουμε ότι οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τις λέξεις, και το μέλλον θα δείξει», δήλωσε ο Πατ Λιντς, πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών συνδικάτων