Το Ιράν καταδίκασε σήμερα τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν χθες Τρίτη οι ΗΠΑ εναντίον εννέα προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι παρέκαμψαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

«Αποδοκιμάζουμε έντονα αυτή την ενέργεια, η οποία είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση της καλής θέλησης» την οποία θα πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε η Μαρζιέχ Αφχάμ, η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα εννέα πρόσωπα και εταιρείες κατηγορούνται ότι παραβίασαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος ή ότι ήταν συνεργοί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αμερικανικές αρχές διευκρίνισαν ότι οι κυρώσεις αυτές απορρέουν από ένα ήδη υπάρχον δικαστικό πλαίσιο και δεν πρόκειται για νέα μέτρα εναντίον του Ιράν, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την Αφχάμ, το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) αναμένεται «να συναντηθούν στις 15 Ιανουαρίου» για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.