Αίτημα για ένταξη της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο υπέγραψε ο Μαχμούντ Αμπάς, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς Ισραήλ.

Εκτός από αυτό το αίτημα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στο να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς Δικαιοσύνης οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο Αμπάς υπέγραψε άλλες 20 διεθνείς συμβάσεις κατά τη διάρκειας μιας συνεδρίασης που μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που υπέγραψε ο Αμπάς —συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού για την ίδρυση του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου— αφορούν κυρίως τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην προσφυγή την οποία οι Παλαιστίνιοι απειλούν ότι θα υποβάλλουν εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων για τους 3 πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας τα τελευταία 6 χρόνια.

Η εισδοχή στο δικαστήριο της Χάγης, εφόσον εγκριθεί σε ένα διάστημα περίπου 2 μηνών, θα επιτρέψει την προσφυγή στο ΔΠΔ προκειμένου να διεξάγει έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε απόψε ότι θα λάβει μέτρα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν περισσότερα να «φοβούνται» από το ΔΠΔ από ό,τι το Ισραήλ, υποστήριξε ο Νετανιάχου.

«Αυτοί που έχουν περισσότερα να φοβούνται είναι (οι αξιωματούχοι) στην Παλαιστινιακή Αρχή, που σχημάτισαν μια κυβέρνηση μαζί με τη Χαμάς, μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική και η οποία, όπως και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, διαπράττει εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο Νετανιάχου, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Νετανιάχου διαμηνύει ότι θα ληφθούν «μέτρα σε αντίδραση» στην πρωτοβουλία του προέδρου Αμπάς.

«Θα λάβουμε μέτρα σε αντίδραση (στην κίνηση του Αμπάς) και θα προασπίσουμε τους στρατιώτες του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.