Σε τραγωδία μετατράπηκε ο εορτασμός για τον ερχομό του 2015 στη Σαγκάη, την ώρα που όλος ο πλανήτης υποδεχόταν με χαρά και ελπίδα το νέο έτος. 

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων στον τουριστικό χώρο περιπάτου Μπαντ στη Σαγκάη, όταν πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων ποδοπήθηκαν στην προσπάθειά τους να μαζέψουν χαρτονομίσματα, που αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικα, τα οποία έπεφταν από ένα κτίριο.

Η τοπική κυβέρνηση της Σαγκάης ανακοίνωσε ότι πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει στην πλατεία αυτή που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Μπουντ, στις όχθες του ποταμού Χουανγκπού, λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καθοριστεί επισήμως τα αίτια που οδήγησαν στον συνωστισμό, αλλά τα κρατικά μέσα και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η τραγωδία οφείλεται εν μέρει στον πανικό που προκλήθηκε όταν οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να μαζέψουν ψεύτικα χαρτονομίσματα που έπεφταν από ένα γειτονικό μπαρ.

τράπηκε σε άτακτη φυγή λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), που οδήγησε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής ο λόγος που προκάλεσε το συνωστισμό, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες του επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». 

Τα βίντεο που μεταδίδουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης, πολλοί από τους τραυματίες είναι φοιτητές, ενώ στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν σωστικά συνεργεία για να παράσχουν βοήθεια στους τραυματίες.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Weibo, το κινεζικό Twitter, εμφανίζουν πυκνά πλήθη πολιτών, εκ των οποίων πολλοί φαίνεται ότι είναι τουρίστες, να βρίσκονται κατά μήκος του Μπάντ στον ποταμό Χουκνγκ – Που.

Σε μερικές φωτογραφίες, διακρίνονται τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή κάποια από τα θύματα που κείτονται στο πεζοδρόμιο.

Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ οικογένιες θυμάτων ξεσπούν στο νοσοκομείο εναντίον των αστυνομικών.

Οι αρχές είχαν εκφράσει ανησυχία για τον έλεγχο του μεγάλου πλήθους που θα βρεθεί στο Μπαντ κατά τις ημέρες μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.