Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) διόρισε νέο πρόεδρο επικεφαλής του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα τον Κάι Μινγκζιάο, αναπληρωτή επικεφαλής της προπαγάνδας του ΚΚΚ, σε αντικατάσταση του Λι Κονγκγιούν, ο οποίος υπερέβη το όριο ηλικίας.

Ο Κάι ανέλαβε τα καθήκοντά του αμέσως μετά το διορισμό του, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα τηλεφωνικά ένας αξιωματούχος του επίσημου πρακτορείου.

Ο Κάι Μινγκζιάο, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνησης Προπαγάνδας του ΚΚΚ, ασκούσε επίσης μέχρι τώρα τα καθήκοντα του Διευθυντή του Γραφείου Ενημέρωσης του Κρατικού Συμβουλίου (κυβέρνηση).

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ο Κάι, ο οποίος γεννήθηκε το 1955, εντάχθηκε στο ΚΚΚ σε ηλικία 19 ετών το 1974, δύο χρόνια πριν από το θάνατο του Μάο Τσε-Τουνγκ και το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-76), ενώ από το 1970 ως το 1976 υπηρέτησε στις τάξεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Στη συνέχεια εργάσθηκε επί 23 χρόνια ως δημοσιογράφος του Νέα Κινα, από το 1978 ως το 2001, πριν εγκαταλείψει το πρακτορείο από τη θέση του αντιπροέδρου για να ενταχθεί στο Κρατικό Συμβούλιο ως υποδιευθυντής του Γραφείου Ενημέρωσης, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του.

Παραλλήλως ο Κάι Μινγκζιάο κατείχε τα αξιώματα του αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Προπαγάνδας του ΚΚΚ --με βαθμό υφυπουργού-- του διευθυντή της Λαϊκής Ημερησίας, κεντρικού οργάνου του ΚΚΚ, και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Ξενόγλωσσων Εκδόσεων της χώρας.