Η ισπανική κυβέρνηση κινήθηκε σήμερα νομικά με στόχο να μην επιτρέψει σε ένα αυτονομιστικό κόμμα των Βάσκων να πάρει μέρος στις τοπικές εκλογές της 22ας Μαΐου με τη δικαιολογία ότι συνδέεται με τη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA.

Δικηγόροι που εκπροσωπούσαν το ισπανικό κράτος ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να απαγορεύσει τις εκλογικές λίστες του κόμματος Bildu, στις οποίες παίρνουν μέρος 254 υποψήφιοι, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι δικηγόροι.

Η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε επίσης να απαγορευθεί σε υποψηφίους 16 ανεξάρτητων ομάδων να πάρουν μέρος στις εκλογές. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σχετικά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το Bildu είναι μία συμμαχία μεταξύ δύο νόμιμων αυτονομιστικών κομμάτων, η ισπανική κυβέρνηση όμως πιστεύει ότι στην εκλογική του λίστα περιλαμβάνονται υποψήφιοι που συνδέονται με την ETA.

Με αυτό τον τρόπο η ισπανική κυβέρνηση φοβάται ότι εξτρεμιστές που συνδέονται με την ΕΤΑ μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Bildu για να παρακάμψουν το Ανώτατο Δικαστήριο που τον Μάρτιο αποφάσισε να μην νομιμοποιήσει ένα άλλο βασκικό αυτονομιστικό κόμμα, το Sortu.

Παρόλο που το Sortu έκανε ένα βήμα χωρίς προηγούμενο αποκηρύσσοντας τη βία της ΕΤΑ, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο το θεώρησε διάδοχο του Μπατασούνα, της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ, που τέθηκε εκτός νόμου το 2003.