Η Ιντερπόλ χαρακτηρίζει “τραγική αποτυχία” των αστυνομικών δυνάμεων, την απόδραση περίπου 500 κρατουμένων από φυλακή του Αφγανιστάν.

Ο διευθυντής της Ιντερπόλ, Ρόναλντ Νομπλ, σημειώνει ότι αν ληφθούν υπόψη τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο στο Αφγανιστάν "η αποτυχία της εκπαίδευσης και της ικανότητας των αφγανικών αρχών να συλλέγουν και να μοιράζονται βασικές πληροφορίες όπως φωτογραφίες, αποτυπώματα ή γενετικό υλικό είναι ένδειξη ενός απαράδεκτος σφάλματος στην ασφάλεια".

Ο Νομπλ, υπενθυμίζει ότι τον Ιούνιο του 2008, περίπου 900 κρατούμενοι είχαν δραπετεύσει από την ίδια φυλακή στην πόλη Κανταχάρ.

"Μέχρι να κλείσουν τα σοβαρά κενά στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας καμία χώρα δεν θα μπορεί να θεωρεί ότι είναι ασφαλής από εγκληματίες που θα μπορούν να ταξιδέψουν, να ξεφύγουν από τις έρευνες και να επιδοθούν σε νέες τρομοκρατικές δραστηριότητες", προειδοποίησε ο Νομπλ.

Μόλις έγινε γνωστή η απόδραση η Ιντερπόλ ενημέρωσε τις όμορες χώρες αλλά καθώς δεν υπάρχουν μέσα για την ταυτοποίηση των δραπετών, όπως φωτογραφίες ή δακτυλικά αποτυπώματα, ο εντοπισμός και η σύλληψή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σημειώνεται ότι περίπου 500 κρατούμενοι, στην πλειονότητά τους Ταλιμπάν, δραπέτευσαν από τη φυλακή της Κανταχάρ, μέσω μιας σήραγγας μήκους 300 μέτρων. Το τούνελ κατασκευάστηκε από έξω προς τα μέσα και υπολογίζεται ότι απαιτήθηκαν πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί.