Βασικά άρθρα του νέου νόμου για την ασφάλεια που υιοθετήθηκε πρόσφατα, ακύρωσε το ανώτατο δικαστήριο στην Κένυα

Ο δικαστής Τζορτζ Οντούνγκα ανακοίνωσε ότι οκτώ σημεία του αντιτρομοκρατικού νόμου φέρεται να ακυρώθηκαν λόγω του κινδύνου που συνιστούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η αντιπολίτευση εκφράζοντας φόβους μήπως ο νόμος μετατρέψει την Κένυα σε δικτατορικό καθεστώς.

Η κενυατική κυβέρνηση, υπό έντονες επικρίσεις για την ανικανότητά της να καταπολεμήσει την αύξηση των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ στο έδαφός της, θεωρεί τον συγκεκριμένο νόμο απαραίτητο για την εγγύηση της ασφάλειας της χώρας.

Ωστόσο η αντιπολίτευση και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι ο νόμος πλήττει τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα του 2010. Ο νόμος -που τροποποιεί περίπου 20 ισχύοντες νόμους (ποινικός κώδικας, ποινικής διαδικασίας, εργασία ξένοι) αυξάνει κυρίως από 90 σε 360 ημέρες τη διάρκεια προφυλάκισης ενός υπόπτου
«τρομοκρατικής ενέργειας», χωρίς την απαγγελία κατηγορίας, με την αστυνομία να προχωρεί σε αυτή έχοντας άδεια δικαστή. Επιμηκύνει επίσης τις ποινές φυλάκισης και διευκολύνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Επίσης, η δημοσίευση στο εξής άρθρων ή ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή φωτογραφίες θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας επισείει τριετή ποινή φυλάκισης.

Τα άρθρα που ακυρώθηκαν σήμερα περιλαμβάνουν τις απειλές για την ελευθερία του Τύπου, ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων στην Κένυα και τους ορισμούς βάσει των οποίων κάποιος θεωρείται υποστηρικτής της τρομοκρατίας.