Μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015 θα είναι η καταπολέμηση των διακινητών μεταναστών, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες τα οποία εγκαταλείπονται στα ανοικτά της Ιταλίας.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση με το πλοίο Ezadeen στα ανοικτά των ιταλικών ακτών», είπε ο εκπρόσωπος, ενώ πρόσθεσε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες των ιταλικών αρχών με την υποστήριξη της επιχείρησης Τρίτων», την οποία συντονίζει η Frontex, για τη διάσωση του πλοίου.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι πήρε τον έλεγχο του υπό σημαία της Σιέρα Λεόνε πλοίου Ezadeen, που έπλεε στα ανοικτά της Καλαβρίας, και το οδηγεί σε ιταλικό λιμάνι. Το πλοίο, το οποίο είχε μείνει από καύσιμα καθώς κατευθυνόταν προς τις ιταλικές ακτές, μεταφέρει 450 μετανάστες, ενώ το έχει εγκαταλείψει το πλήρωμά του.

Την Τετάρτη το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας κατάφερε να διασώσει το πλοίο Blue Sky M, στο οποίο επέβαιναν σχεδόν 800 μετανάστες και το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στην Αδριατική.