Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν,καταγγέλλει την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη, αλλά και την χρήση βίας στις Διεθνής σχέσεις “στο όνομα” του ανθρωπισμού.

Ο Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του τόνισε “ παρατηρώ τον τρόπο, με τον οποίο λαμβάνεται απόφαση να χρησιμοποιήσουμε βία στις διεθνείς σχέσεις, προθέτοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον ανθρωπισμό. Δεν βρίσκετε πως υπάρχει μία αντίφαση ανάμεσα στα λόγια, στις λέξεις και την πράξη στις διεθνείς σχέσεις;”.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας συμπλήρωσε “θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξαλειφθεί τούτη η αντινομία”, επικαλούμενος την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία, από την εποχή που ήταν πράκτορας KGB.

«Άπαντες γνωρίζουν πως υπηρέτησα στην KGB. Την εποχή εκείνη η Σοβιετική Ένωση είχε εμπλακεί σε πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ένας από τους φίλους μου διηύθυνε ένα κλιμάκιο της KGB. Μία ημέρα επέστρεψε από τις διακοπές και τότε τον ρώτησα ‘λοιπόν Σάσα, πως είναι τα πράγματα εκεί κάτω;’», τόνισε ο Πούτιν, προσθέτοντας πως το πνεύμα της εποχής ήταν «πολύ πατριωτικό, όλοι πιστεύαμε πως καλώς πράτταμε και κάναμε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

«Εκείνος τότε μου απάντησε: ‘γνωρίζεις πως χωρίς την υπογραφή μου δεν πραγματοποιείται κανείς βομβαρδισμός. Και υπολογίζω τις επιτυχίες μου με τον αριθμό των διαταγών που δεν έχω υπογράψει’ και πρόσθεσε: ‘γνωρίζεις πόσοι άμαχοι χάνουν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς;’ Για εμένα εκείνες οι συνομιλίες ήσαν ένα σοκ. Φαντασθείτε εκείνη την εποχή να ακούς τέτοια λόγια από το στόμα ενός αξιωματούχου της KGB», τόνισε ο Πούτιν.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει πολλαπλασιάσει τις επικρίσεις της κατά της διεθνούς συμμαχίας, υποστηρίζοντας πως η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη ξεπερνά τα πλαίσια της αποστολής που απορρέει από την απόφαση του ΟΗΕ.